Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην Τουρκία ένα ψεύτικο tweet για τον θάνατο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 4.30 το πρωί ένα hashtag με τη λέξη «πέθανε» ήταν ικανό να αναστατώσει τα social media και να προκαλέσει νέες συζητήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το sigmalive.

Φυσικά αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν και πάλι fake είδηση.

Oι φήμες για τον Ερντογάν ξεκίνησαν από το παρακάτω βίντεο του δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν, ο οποίος είπε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

https://www.youtube.com/watch?v=ZtB-2sidhFY

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Αϊκούτ Έρντογντου, έγραψε επίσης στο λογαριασμό του στο twitter για την υγεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Ερντογάν… Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Ερντογάν. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες», ανέφερε.

Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της οποίας προεδρεύει ο Τούρκος Πρόεδρος αναβλήθηκε, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι στις 14.45 ο Ερντογάν ξεκινά το πρόγραμμά του στο Προεδρικό στην Άγκυρα, υποδεχόμενος τον ΓΓ του Τουρκικού Συμβουλίου Μπαγντάτ Αμρεγέβ. Ακολουθούν συναντήσεις του με άλλους Πρέσβεις.

Tι συμβαίνει με την υγεία του Ερντογάν;

Πάντως οι φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου δίνουν και παίρνουν, με τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να προκαλούν ανησυχία.  Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρκετά καταβεβλημένος κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, δημοσίευμα του Foreign Policy ανέφερε ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να είναι πολύ άρρωστος.

Μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα του Foreign Policy, η τουρκική προεδρία διέψευσε τις φήμες περί υγείας του Τούρκου προέδρου. Με ανάρτηση στο Twitter, ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για fake news.

«Πιστεύαμε ότι τα «fake news» ήταν πρόβλημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπουμε όμως τώρα ότι και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης υποφέρουν από το ίδιο θέμα. Ακόμα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τέτοια ψέματα. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση», έγραψε ο Φαχρετίν Αλτούν.

https://www.youtube.com/watch?v=AGZFMVlD_YM