Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα πως η υγεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σε κακή κατάσταση με τον ηγέτη της γειτονικής χώρας να φαίνεται πως αντιμετωπίζεται σοβαρά θέματα.

Φήμες είχαν ξεκινήσει για την υγεία του Τούρκου Προέδρου τον Ιούλιο, όταν είχε κυκλοφορήσει βίντεο που τον έδειχνε να δυσκολεύεται να μιλήσει καθαρά και να μην μπορεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά.

Το 2012 ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία ερωτήθηκε αν έχει καρκίνο. Χωρίς να διστάσει απάντησε αρνητικά και είχε συμπληρώσει πως «είχα πολύποδες».

Επρόκειτο κατά πολλούς για μία σκηνοθετημένη συνέντευξη, με στόχο να καταλαγιάσουν οι φήμες για την υγεία του. Ο Ερντογάν τότε είχε χάσει αρκετό βάρος, ενώ είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Επίσης, φήμες υπήρξαν ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τον περασμένο Αύγουστο, συζητήθηκε και το ποιος θα αναπληρώνει τον Ερντογάν, αν αυτό απαιτηθεί.

Ο Τούρκος αναλυτής, Τζεβχέρι Γκιουβέν, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Open υποστήριξε ότι ο κ. Ερντογάν δυσκολεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη οθόνη πίσω από τους δημοσιογράφους και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτουν, οι οποίες είναι προετοιμασμένες εκ των προτέρων διαβάζοντας τα κείμενα σε αυτήν την οθόνη. Το ημερήσιο πρόγραμμα των εμφανίσεών του συντομεύεται με τέτοιο τρόπο. Πραγματικά έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με την υγεία του» ανέφερε.

Στο σενάριο να αναλάβει την εξουσία ο Χουλουσί Ακάρ αν χειροτερεύσει η υγεία του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος αναλυτής είχε πει:

«Ειδικά μετά τις 15 Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε πλήρως τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Άγκυρας στον Ακάρ και έγιναν κάποιες πάρα πολύ σημαντικές νομικές αλλαγές, επομένως οι αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις διοίκησης υπάγονται άμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Τι απαντά το ΑΚΡ στις φήμες ότι «ο Ερντογάν είναι άρρωστος»;

Τώρα λοιπόν, σύμφωνα με το ethnos και τη Μαρία Ζαχαράκη, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΑΚΡ, που κυβερνά, σε ομιλία του απέρριψε τα σενάρια του Foreign Policy περί ασθένειας Ερντογάν.

«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία γράφονται κατά παραγγελία άρθρα. Σε ένα άρθρο που διαβάσαμε, έλεγε το εξής: Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος για να κυβερνήσει την Τουρκία, κάποιος άλλος πρέπει να προετοιμάζεται στη θέση του«.

«Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να πω ότι, όπως ορισμένα κέντρα κηδεμονίας στο εσωτερικό δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία πια, έτσι και στο εξωτερικό ορισμένα κέντρα κηδεμονίας δεν θα μπορέσουν ποτέ να δώσουν κατεύθυνση στην Τουρκία», είπε.