Την ώρα που η συζήτηση για τον «πληθωρισμό της απληστίας» έχει φουντώσει, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δείχνουν πολλαπλασιασμό της κερδοφορίας της γαλακτοβιομηχανίας που εν μέρει στηρίχθηκε σε ανατιμήσεις ύψους 13% που επέβαλε κατά μ.ο. σε όλα τα προϊόντα και τις αγορές που δραστηριοποιείται παρά τη σημαντική μείωση του κόστους του γάλακτος.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησε η μητρική εταιρεία Fage International που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, οι πωλήσεις κατά το α’ εξάμηνο αυξήθηκαν στα  309,6 εκατ. δολάρια έναντι 279,9 εκατ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2022, ενισχυμένες κατά 10,6%.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η αύξηση του τζίρου της είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τιμών της κατά 13%, η οποία όμως εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 1,9% την αρνητική επίδραση κατά 0,5% της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 13,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 12,5% στις ΗΠΑ κατά 6,6% στην Ιταλία και κατά 4,3% στην Ελλάδα. Στις δύο τελευταίες χώρες, όμως, καταγράφηκε σημαντική μείωση του όγκου πωλήσεων της ΦΑΓΕ, κατά 8,3% στην Ιταλία και κατά 7,9% στην Ελλάδα, ενώ στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,9% και 0,3% αντιστοίχως. Σημειωτέον πως το 87,8% των πωλήσεων της γαλακτοβιομηχανίας (σε αξία) γίνονται εκτός Ελλάδος.

Διόγκωση κερδών

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 72,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 143,7 εκατ. ευρώ. Μία εξέλιξη που η ίδια η γαλακτοβιομηχανία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τιμής του γάλακτος που χρησιμοποιεί στα εργοστάσια της σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα υποχώρησαν κατά 38,4% στην Ελλάδα και κατά 21,5% στις ΗΠΑ. Εξέλιξη που επίσης συνετέλεσε στην εντυπωσιακή αύξηση όλων των δεικτών κερδοφορίας του Ομίλου. Συγκεκριμένα:

-τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 192,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, φθάνοντας τα 68 εκατ. δολ. (από 23,3 εκατ. ευρώ)

-τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 63,1 εκατ. ευρώ, από 8,6 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν, και

-τα καθαρά κέρδη «εκτινάχθηκαν» σχεδόν κατά 450% στα 48,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,9 εκατ. δολ. που ήταν στο α’ εξάμηνο του 2022.

Έτσι, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα περιθώρια καθαρού κέρδους της Fage International «φούσκωσαν» κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης στο στο 15,8% επί των πωλήσεων (από 3,2% ένα χρόνο πριν)!

Κατόπιν όλων αυτών, τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ισοδύναμα κεφάλαια της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2023 έφθασαν τα 140,91 εκατ. δολ, από 105,08 εκατ. δολ. ενα χρόνο πριν.
Επίσης το σύνολο της καθαρής θέσης του Ομίλου ήταν στα 301,99 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειωτέον πως η εταιρεία εμφανίζεται να έχει μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 285,82 εκατ. δολ.

Υπενθυμίζεται πως στις οικονομικές καταστάσεις της Fage International S.A. ενοποιούνται τα αποτελέσματα των 100% θυγατρικών της:

– FAGE USA Dairy Industry, Inc. (ΗΠΑ)
– ΦΑΓΕ Ελλάδας Βιομηχανία Γάλακτος Μ. Α.Ε. (Ελλάδα)
– FAGE U.K. Limited (Ηνωμένο Βασίλειο).

Διαβάστε ακόμη: