Πάνω από το 90% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ είναι πλέον εκτός Ελλάδας με τον όμιλο να ετοιμάζεται να κάνει -αν και με αργό ρυθμό- ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω επέκτασή τους εκτός ελληνικών συνόρων μέσω του εργοστασίου στην Ολλανδία, το οποίο ακόμη είναι υπό κατασκευή.

Για την ώρα, πάντως, συνεχίζει να αυξάνει πωλήσεις και κέρδη με την αύξηση αυτή τη φορά να είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του όγκου πωλήσεων – όχι όμως στην Ελλάδα- παρά την πολύ, ειδικά συγκριτικά με τις ανατιμήσεις που προηγήθηκαν, μικρή μείωση των τιμών.

Σύμφωνα λοιπόν με την οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε η ΦΑΓΕ οι πωλήσεις το α’ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 357,9 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 15,6% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται εδώ ότι η ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί από την ΦΑΓΕ στην οικονομική της έκθεση είναι 1 ευρώ=1,0705 δολάρια και πρόκειται για την ισοτιμία που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 28/6/2024.

Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 16,3% και στην ενίσχυση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Η τελευταία θετική επίδραση, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ κατά 0,9% κατά μέσο όρο.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε αξία κατά 41,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 19% στις ΗΠΑ και κατά 8,4% στην Ιταλία με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να υποχωρούν κατά 9,7%. Βεβαίως, πλέον οι πωλήσεις στην Ελλάδα έχουν ολοένα και μικρότερη σημασία για τον όμιλο, αφού αποτελούν το 9,5% των συνολικών.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων αυτός αυξήθηκε συνολικά στο εξάμηνο κατά 16,3%. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων ήταν εντυπωσιακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 40%, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 16,8% και 13,8% αντιστοίχως. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,4%.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ αυξήθηκαν κατά 17,9% το α’ εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 169,5 εκατ. δολάρια.

Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 16,1% και διαμορφώθηκαν σε 78,9 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 74,8 εκατ. δολάρια από 63,1 εκατ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2023, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 57,3 εκατ. δολάρια από 48,8 εκατ. δολάρια το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Ενδιαφέρον, καθώς προμηνύει νέες πληθωριστικές πιέσεις με ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, έχει το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους της ΦΑΓΕ, απόρροια της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης – εν προκειμένου του γάλακτος- κατά 13,5% σε ό,τι αφορά αυτό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ και κατά 8,7% σε ό,τι αφορά αυτό που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: