Η Eurobank θα πρωταγωνιστήσει στην νέο δυναμικό αναπτυξιακό κύκλο που ξεκινά στην Ελλάδα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στους μετόχους της τράπεζας κατά την ετήσια γενική συνέλευση.

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, η Eurobank διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς πρωτοπορεί και άνοιξε με τις στρατηγικές της κινήσεις από το 2018 έως και σήμερα τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 15 με 18 μήνες»

«Η οργανική και μη οργανική επέκταση των εργασιών της Eurobank στις περιφερειακές αγορές αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας. Είμαστε η μόνη τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στην περιφέρεια και σήμερα ανακοινώσαμε την εξαγορά του 12,5% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει όλες τις προδιαγραφές για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου. Αυτή η εξαγορά είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης εκτός των συνόρων μετά από 15 χρόνια. Το περιφερειακό μας αποτύπωμα αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού».

Ισχυρή ανάπτυξη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα άλμα πολιτικής, νομισματικής, με τη διοχέτευση άφθονης ρευστότητας στην οικονομία από την ΕΚΤ, αλλά για πρώτη φορά και δημοσιονομικής, με την υιοθέτηση του σχεδίου NextGenEU, που περιλαμβάνει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα σημαντικό μερίδιο, το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τα κονδύλια αυτά.

Έτσι σήμερα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα, με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,5, ίσως και 4,0%, κατά μέσο όρο, για την περίοδο 2021-26.

Πυρήνας της επιχειρηματικής μας στόχευσης είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, τα νοικοκυριά και, προπάντων, τις επιχειρήσεις καθώς και να επεκτείνουμε με δυναμικό και υγιή τρόπο τις εργασίες της Τράπεζας. Στόχος μας, δηλαδή, είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη τη σταθερή αναφορά μας στη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης.

H Εurobank άφησε πίσω τα κόκκινα δάνεια

«Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε διαφορετική φάση από τις άλλες τράπεζες. Έχουμε αφήσει πίσω την υπόθεση κόκκινα δάνεια, είμαστε σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προετοιμασία, που μας φέρνει σήμερα σε προνομιακή θέση έναντι του ανταγωνισμού για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων, ήταν πορεία μέσα σε ένα πλήθος από αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας. Παρόλα αυτά, χάρη στην ορθότητα του σχεδιασμού και τις προσπάθειες του προσωπικού της Τράπεζας, όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί εκπληρώθηκαν. Στην πιο δύσκολη συγκυρία, κατά το παρελθόν έτος, η Eurobank επέδειξε και ανέδειξε τις αρετές εκείνες που την φέρνουν στην πρωτοπορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πρώτο μας μέλημα, αμέσως μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ήταν η στήριξη των πελατών και, με τον τρόπο αυτό, η στήριξη όλων των χωρών όπου έχουμε παρουσία, ώστε οι οικονομίες τους να αντεπεξέλθουν στην αιφνίδια ύφεση. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που μόλις έβγαινε από υπερδεκαετή οικονομική κρίση, η άμεση και ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων είχε ξεχωριστή σημασία και διάσταση.
Κατά γενική αναγνώριση ανταποκριθήκαμε με υπευθυνότητα και επιτυχία σε αυτή την πρόκληση, με γνώμονα να μην καταγραφούν απώλειες βιώσιμων κατά τα άλλα επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και αντίστοιχα να μην χαθούν θέσεις εργασίας», τόνισε ο CEO της Eurobank.

Γ. Ζανιάς: Ανάπτυξη έως 6% το 2022

Η πλειοψηφία των προβλέψεων για φέτος και του χρόνου για την Ελλάδα συγκλίνουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4-5% και 5-6% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα αναπληρωθούν σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες λόγω COVID σε όρους ΑΕΠ, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας. Η ανεργία επίσης, μετά από μια προσωρινή αύξηση το 2021, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 και 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αλλάξει πρόσημο, από αρνητικό σε θετικό, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όπως ήδη δείχνουν οι σχετικοί δείκτες προσδοκιών, υπάρχει μια αισιοδοξία για το μέλλον. Φαίνεται πως σταδιακά η χώρα μεταβαίνει από μια σειρά «κακών» ή «μέτριων» ετών σε μια σειρά «καλών ετών», για μια σειρά από λόγους, ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Οι θετικές προοπτικές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ελληνική οικονομία ενισχύονται σημαντικά είπε ο κ. Ζανιάς κάνοντας αναφορά.

Στους πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, το οποίο μαζί με το νέο ΕΣΠΑ δημιουργούν για την επόμενη επταετία ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα γύρω στα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στο κλείσιμο του τεράστιου ελλείμματος επενδύσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς οι επενδύσεις παγίων φτάνουν μόλις στο 11% του ΑΕΠ και το οποίο πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Μιλώντας για την Eurobank είπε μεταξύ άλλων ότι από πέρυσι έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Φέτος, γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατεβάζει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό ενώ από του χρόνου αυτός ο δείκτης θα κυμαίνεται κοντά στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της, η Τράπεζα τώρα προχωρεί στο μετασχηματισμό της που θα την καταστήσει πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη, πιο φιλική, αξιοποιώντας και ως ευκαιρία και τις αλλαγές που φέρνει η πανδημία.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Eurobank πρωτοστατεί στην εφαρμογή και στην Ελλάδα των διεθνών καλών πρακτικών που σχετίζονται με το ESG. Η εφαρμογή των κριτηρίων επηρεάζει τόσο την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού όσο και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης οι οποίες διέπουν την οργάνωση, τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές του Ομίλου και αποτυπώνουν τις αξίες της Eurobank, διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα των μετόχων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται και στη δομή του Διοικητικού Συμβουλίου και της συγκρότησης των επιτροπών του.