Να κατεβάσει τους τόνους και τις δριαμβολογίες προέτρεψε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία της στην Βουλή σημειώνοντας ότι “ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα όλοι γνωρίζουν μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα ότι δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες”.

“Μας χρεώσατε, μάλιστα, ότι ανεβάσαμε τους τόνους της αντιπολίτευσης και αυτό μειώνει τελικά τη σημασία αυτού που σήμερα ψηφίζεται στην αίθουσα αυτή. Δυστυχώς, θέλω να σας πω κύριε πρωθυπουργέ ότι εσείς μόνοι σας μειώσατε τη σημασία αυτής της επιλογής, γιατί δεν την κάνατε ολοκληρωμένα” είπε η κα. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση αν και υπήρχε η δυνατότητα λόγω της συμφωνίας με την Αίγυπτο να έχουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα αφορούσε και στην περιοχή γύρω από την Κρήτη και την συμφωνία της Αιγύπτου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό “σας ρώτησα εάν προτίθεστε να κάνετε το επόμενο βήμα και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενόψει των διερευνητικών. Επιλέξατε να μην απαντήσετε. Η ερώτηση, όμως, παραμένει στο τραπέζι. Σας έθεσα το πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην Τουρκία για να δεχθεί, επιτέλους, να ενσωματώσει στο δίκαιο της θάλασσας. Για να μπορεί να υπάρχει μία σοβαρή βάση για τη συζήτηση, για να καταλήξουμε με αξιώσεις, γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις και να μη χρεωθεί η χώρα μας -γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο σχεδιασμό της Τουρκίας- πιθανά μία αποτυχία αυτών των συνομιλιών. Ούτε για αυτό μου είπατε τίποτα.

Ίσως, μετά από δέκα μήνες, όπως κάνατε για την πανδημία σκεφτείτε, ζυμώσετε στο μυαλό σας, όλες αυτές τις προτάσεις μας και επανέλθετε για να μας πείτε ότι έχουμε δίκιο και έχουμε ξανά επεξεργασμένες προτάσεις και για τα θέματα τα εθνικά.

Επίσης, δεν μας δώσετε καμία απάντηση για το ποια είναι η στάσης και πώς πρόκειται να αντιμετωπίσετε τα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας σε σχέση με την διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος. Περιμένουμε και για αυτό, να δούμε τι θα κάνετε”.

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως “η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Και πρωτοστάτησαν, τότε, δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ”.