Τις πύλες του Μαξίμου θα περάσουν την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι ελληνικές αμυντικές εταιρείες και αναμένεται να έχουν έχουν ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της προώθησης του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) 2025 – 2037, που παρουσίασε πρόσφατα το ΥΠΕΘΑ και εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το ΚΥΣΕΑ αλλά και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΠΑΕ προβλέπει 25 έως 28 δισ. ευρώ σε οπλικά συστήματα, τεχνολογίες και υποδομές, σε βάθος 12ετίας.

Η πρόσκληση, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr αφορά αρκετές αμυντικές εταιρείες μεταξύ των οποίων οι ΕΑΒ, ΕΑΣ, METKA, IDE, MILTECH, ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΚΑΚΗ, εκπροσώπους των ναυπηγείων κ.α.. Από τις ολιγόλεπτες ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τις εταιρείες θα θελήσει να διαμορφώσει ο ίδιος μια άμεση εικόνα των ελληνικών εταιρειών των δυνατοτήτων τους και των προβλημάτων τους.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εμβαθύνει την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καθώς και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις πλέον τρέχουν με την πρωτοβουλία ReArm Europe των 800 δισ. ευρώ (650 από προϋπολογισμούς και 150 από δάνεια) να βρίσκεται προ των πυλών και να αποτελεί ειλημμένη απόφαση να προωθήσει την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ άλλωστε δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είναι από τους πρωτεργάτες στην ΕΕ στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής θωράκισης αλλά και της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Την ίδια στιγμή το 12ετές ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά την έγκριση από την επιτροπή της Βουλής και το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να τρέξει με τις διαδικασίες να απαιτούν σχεδιασμό και οργάνωση ώστε να μη χαθεί χρόνος αλλά κυρίως πόρους που μπορεί να εξοικονομήσει η χώρα.

Με τις εξελίξεις λοιπόν να τρέχουν στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας με τον πάντα ανήσυχο και προκλητικό γείτονα, η χώρα θα πρέπει να θωρακιστεί ταχύτερα και εξυπνότερα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να βγει στο προσκήνιο.

Γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη διατυπώσει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξουν την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της εγχώριας παραγωγής τουλάχιστον κατά 25% και έχουν αναφέρει ότι το νέο ΜΠΑΕ «δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των ελληνικών εταιρειών».

Και τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν είναι και λίγα και αφορούν ως γνωστόν από την συγκρότηση του Ελληνικού Θόλου «Ασπίδα του Αχιλλέα», την απόκτηση F-35 και 4ης φρεγάτας Belharra, νέες πυροβολαρχίες, υποβρύχια, αναβάθμιση οπλικών συστημάτων κ.α..

Σύμφωνα με παράγοντες από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας είναι ευκαιρία που δίνεται κάθε 50 χρόνια αν θέλουμε να αναπτύξουμε ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα στήριγμα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι και διάθεση έχουν και δυνατότητες και να αναπτύξουν δικά τους προϊόντα αλλά και να συμμετέχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες μεγάλων αμυντικών εταιρειών κερδίζοντας τεχνογνωσία για τις ίδιες και κατά προέκταση για την χώρα.

Διαβάστε ακόμη: