Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει νέες κινήσεις με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής εικόνας και την επιστροφή σε θετική πολιτική δυναμική. Παρά τα εμπόδια των προηγούμενων μηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πολυεπίπεδη στρατηγική, με έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας και τη διπλωματία του εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του προς τις ΗΠΑ, πρότεινε μία αμοιβαία επωφελή λύση για τους δασμούς, καλώντας Ευρώπη και Ουάσινγκτον να συνυπογράψουν συμφωνία μηδενικών εμπορικών φραγμών. Η πρότασή του έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον πρόεδρο Τραμπ, με αποτέλεσμα την τρίμηνη αναστολή επιβολής δασμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι απλώς διαχειριστικός αλλά παρεμβατικός και ηγετικός στη διεθνή σκηνή. Η ταυτόχρονη στήριξη και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέρ της ενίσχυσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, συμπληρώνει το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει την οικονομική της επιρροή.

Οικονομική σταθερότητα και κοινωνική στόχευση

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προβάλλοντας ως εθνικό πλεονέκτημα τη σταθερότητα. Όπως δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, τα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022 και το 2024 αποτυπώνουν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας: «Μειώνουμε το χρέος, αυξάνουμε τους μισθούς, στηρίζουμε τη μεσαία τάξη».

Κεντρικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής αποτελεί η συνέχιση των φοροελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά, με έμφαση στη φορολογική ανακούφιση της μεσαίας τάξης, χωρίς όμως, όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να επιστρέψει η χώρα σε ανεύθυνες πολιτικές παροχών του παρελθόντος.

Η ΔΕΘ παραμένει το βασικό βήμα εξαγγελιών, ωστόσο «τα ώριμα σχέδια πρέπει να ανακοινώνονται νωρίτερα», τόνισε ο Μαρινάκης, δείχνοντας πως ενδέχεται να υπάρξουν παρεμβάσεις πριν τον Σεπτέμβριο.

Ενεργό διπλωματικό παιχνίδι και μεταρρυθμίσεις εντός

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μετέφερε από τη Βαρσοβία θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των συνεδριάσεων Eurogroup και ECOFIN. Παρουσίασε τις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης, την προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τον ρόλο των ψηφιακών εργαλείων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά το ελεύθερο εμπόριο, καταδικάζοντας τη λογική των εμπορικών πολέμων, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις Ντράγκι και Λέτα για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, ζητώντας απλοποίηση νομοθεσίας και κατάργηση ενδοευρωπαϊκών εμποδίων.

Κοινωνικό αποτύπωμα και επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση. Ο Κωστής Χατζηδάκης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναλαμβάνει τον συντονισμό για την εξεύρεση νέων εργαλείων στήριξης εργαζομένων και συνταξιούχων, σε μια περίοδο που η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανακαίνιση νοσοκομείων και η αναβάθμιση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες – δύο τομείς που μπορούν να προσδώσουν κοινωνικό και πολιτικό πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το έδαφος για νέο κύκλο διακυβέρνησης, με διεθνείς παρεμβάσεις, οικονομικό ρεαλισμό και στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές. Το ερώτημα που μένει είναι αν αυτή η «παρτίδα» θα οδηγήσει σε πολιτικό ματ ή σε παράταση της αναμέτρησης.

Διαβάστε ακόμη: