Μετά το περίγραμμα του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος 2025 – 2036 και του νέου δόγματος που παρουσίασε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επιτροπή της Βουλής στις αρχές του μήνα η υλοποίησή του περνάει πλέον στην επόμενη φάση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει σήμερα Πέμπτη το απόγευμα την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει ως είθισται κεκλεισμένων των θυρών και όσα θα ανακοινωθούν και ειπωθούν θα είναι απόρρητα και θα αναπτύξει σε όλο το εύρος του τι θα περιλαμβάνει το 12ετες Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλος ο προγραμματισμός βέβαια θα πρέπει στο επόμενο στάδιο να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το οποίο θα συγκληθεί προφανώς τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά κάθε πρόγραμμα θα προχωρήσει ξεχωριστά και θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες, δηλαδή Επιτροπή Εξοπλιστικών και μετά ΚΥΣΕΑ ώστε να ξεκινήσουν μετά διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που έχει επιλεγεί που θα οδηγήσουν και στη σύμβαση του έργου.

Μια πρώτη περιγραφή για το πρόγραμμα έδωσε όμως πριν τρεις ημέρες ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στα social media με το σύνθημα #elladadynati σημειώνοντας:

«Ο νέος 12ετής Μεσοπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) υπηρετεί το νέο δόγμα αποτροπής. Θωρακίζουμε την πατρίδα μας έναντι κάθε είδους απειλής! »

Στην ανάρτηση, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 25,8 δισ. ευρώ για την επόμενη 12ετία, με 68 προγράμματα και 0,6 δισ. ευρώ να προορίζονται για έρευνα και καινοτομία (ΕΑΚΑΚ και ΣΤ’ Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας).

Επίσης, ότι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα είναι έως 25%.

Τα 9 εμβληματικά προγράμματα

Εξειδικεύει στη συνέχεια στα κύρια προγράμματα που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της άμυνας και συγκεκριμένα της αεροπορίας, του ναυτικού, τις χερσαίες δυνάμεις και την κυβερνοάμυνα.

Ειδικότερα και με τη σειρά που τα κατατάσσει:

  • Ασπίδα του Αχιλλέα: Για αμυντική θωράκιση της χώρας σε πέντε επίπεδα, αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, anti-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή.
  • Αγορά 20 F-35 με Option για άλλα 20: Τα μαχητικά 5ης γενιάς που αποτελούν game changer και βάζουν την Πολεμική Αεροπορία στο κλειστό club των χωρών που διαθέτουν F-35.
  • Αναβάθμιση Στόλου: Προσκτήσεις αναβαθμίσεις Φρεγατών και παράκτιων περιπολικών εκσυγχρονισμός υποβρυχίων και πυραυλακάτων.
  • Αγορά 35 Ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk: Για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με την απόκτηση των σύγχρονων ελικοπτέρων.
  • Μετατροπή των F-16 Block 50 σε F-16 Viper: Ενισχύοντας παραπέρα των στόλο των μαχητικών.
  • Συστήματα Ηλεκτρονικού και Κυβερνοπολέμου: Ενίσχυση με δορυφορικά συστήματα, συστήματα διοίκησης και επικοινωνιών, αλλά και μη επανδρωμένες πλατφόρμες (UxV).
  • Απόκτηση Όπλων και πυρομαχικών καθώς και βλημάτων με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος σε βάθος, από όπλα όλων των κλάδων.
  • Εξοπλισμός και Εκπαίδευση Σύγχρονου Μαχητή: Πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαίδευση.
  • Προγράμματα εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) και συντήρησης οπλικών συστημάτων: Πρόγραμμα αναγκαίο ώστε να συνεχίσουν τα οπλικά συστήματα να είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε ακόμη: