Έξω φρενών είναι οι κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ, οι άνθρωποι της State Grid, με το κο Μάνο Μανουσάκη τον Πρόεδρο του Ομίλου.

Εδώ και λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία στελεχών της State Grid, με επικεφαλής το νούμερο δύο του κινεζικού ομίλου, τον Executive Vice President, Jin Wei, βρίσκονται στην Αθήνα.

Τυπικά ήλθαν για την υπογραφή σε ειδική εκδήλωση στο ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος’ της εισόδου της State Grid με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της της εταιρείας «Αριάδνη», που κατασκευάζει το καλώδιο Κρήτης – Αττικής.

Οι Κινέζοι εμφανίζονται έξαλλοι με τον κο Μανουσάκη διότι δεν τους ενημερώνει για τίποτε από όσα κάνει! Απολύτως τίποτε.

Κυρίως για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου-Ισραήλ, το Great Sea Interconnector με τόσο μεγάλο παρασκήνιο οικονομικό και γεωπολιτικό, τους κρατάει στο σκοτάδι και πηγαίνουν στη Ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) και ρωτούν να μάθουν τις εξελίξεις.

Για ένα έργο των 2 δις με εμπλοκή 4 κρατών (μην ξεχνάμε το έντονο ενδιαφέρον των Τούρκων και την ενεργό ανάμειξη της Άγκυρας) οι μέτοχοι κατά 24% δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, επειδή έτσι κρίνει ο κος Μανουσάκης…

Οι άνθρωποι της State Grid είδαν τη διοίκηση Δαγούμα και Φουρλάρη στη ΡΑΑΕΥ, ενώ πήγαν και στον ΥΠΕΝ το Θόδωρο Σκυλακάκη…

Η Ρυθμιστική Αρχή λύνει σύντομα τις εκκρεμότητες με τη διασύνδεση: θα εγκρίνουν τόσο τα λειτουργικά έξοδα (Opex), όσο και το σύνολο των 48 εκατ. ευρώ (Capex) που έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, την Euroasia,

Εν τω μεταξύ και στην Κύπρο υπήρξαν εξελίξεις, αφού τοποθετήθηκε ο κος Λεμονάρης αντί Πουλικκά στη Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Ο Πολύβιος Λεμονάρης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ομάδας Ενέργειας του ΔΗΚΟ, του βασικού κόμματος που στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τον περνούσε γενεές δεκατέσσερις τον … καλαμαράν (σ.σ. έτσι μας αποκαλούν εμάς τους Ελλαδίτες τα αδέλφια μας στην Κύπρο) κο Μανουσάκη…

Η συνάντηση Μητσοτάκη με την κα Καλβίνο προωθεί το έργο

Προχωρεί έστω και αργά βήματα η χρηματοδότηση με 500 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης της αρνητικής στάσης που είχε ως τώρα, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των 500 εκατομμυρίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συναντήσεις που είχε η Πρόεδρος της τράπεζας στην Αθήνα, κα Νάντια Καλβίνο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς.

Η κα Καλβίνο εκτιμά ότι η έγκριση του δανείου θα πάρει κάποιους μήνες, ώστε να εκπληρωθούν κάποια ακόμη «προαπαιτούμενα», ένα εκ των οποίων αφορά το να δοθεί πράσινο φως από τη Κομισιόν στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η έγκριση από τις Βρυξέλλες των δύο εθνικών σχεδίων είναι απαραίτητη για να έχει μια σαφή εικόνα η τράπεζα ως το πράσινο φως από την Επιτροπή στον ενεργειακό σχεδιασμό των δύο χωρών, όπου στα σχετικά κείμενα υπάρχει αναφορά στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες, τα οφέλη για τις οικονομίες, τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του project.

Μόλις πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή προειδοποίησε μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και τη Κύπρο ότι έχουν καθυστερήσει να υποβάλουν τα τελικά επικαιροποιημένα εθνικά τους σχέδια, σύμφωνα με το σχετικό ευρωπαικό κανονισμό.

Η ΕΤΕπ, αμέσως μετά την έγκριση από τη Κομισιόν των δύο ΕΣΕΚ θα προχωρήσει στη διαδικασία, δηλαδή την καθιερωμένη ανταλλαγή επιστολών με τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη κυπριακή πλευρά για διευκρινίσεις σχετικά με την ανάλυση κόστους – οφέλους του έργου, με τους συνομιλητές μας να δηλώνουν ότι η τράπεζα είναι καταρχήν θετική ως προς το δάνειο.

Την ίδια θέση είχε επιβεβαιώσει προ μηνών και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακουρή, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί από τον ΑΔΜΗΕ η ανάλυση κόστους οφέλους, εν συνεχεία η τράπεζα ζήτησε διευκρινίσεις από τη Κυπριακή Δημοκρατία και επιπρόσθετες πληροφορίες κυρίως για τον οικονομικό σχεδιασμό, κάτι που πιθανώς να επαναληφθεί στο προσεχές διάστημα.

«Αργά αλλά σταθερά, όλα θα γίνουν», όπως λένε σε Αθήνα και Λευκωσία, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου κι ενώ χθες η Πρόεδρος της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να συζητηθούν οι κοινές από εδώ και πέρα προτεραιότητες σε μια σειρά θεμάτων.

Η κα Καλβίνο μετέβη και στη Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλιδη και παρέστη στα εγκαίνια του γραφείου της ΕΤΕπ στη Λευκωσία.

Η επιλογή της τράπεζας να ανοίξει γραφείο στη χώρα έχει στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την τοπική παρουσία του ομίλου και να διευκολύνει τη συνεργασία με εταίρους και επιχειρήσεις της Κύπρου, στην οποία έχει επενδύσει από το 1981 μέχρι σήμερα το ποσό των 5,6 δισ ευρώ.

Προφανώς η κα Καλβίνο θα συζητήσει με τον κ. Χριστοδουλίδη την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και δεν αποκλείεται μάλιστα μετά να προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

ΡΑΕΕΥ-ΑΔΜΗΕ: Πως θα κατανεμηθούν τα τέλη δικτύου

Οι Κινέζοι, επισκέφτηκαν τη ΡΑΑΕΥ για να ενημερωθούν δια ζώσης για το ρυθμιστικό σκέλος της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, καθώς και για τις εκκρεμότητες που ακόμη υπάρχουν.

Τέτοια είναι η έγκριση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ και το πώς αυτό θα κατανεμηθεί στα τέλη χρήσης δικτύου που θα εισπράττει ο Διαχειριστής από τις αρχές του 2025.

Την στήριξή του στο GSI επανέλαβε πριν από λίγες μέρες από το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού και ο απερχόμενος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Τζέφρι Πάιατ.

Επανέλαβε ότι αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία για την Κύπρο και ότι η σύνδεση με το δίκτυο ENSTO-E θα οδηγήσει στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, όπως το γεγονός ότι είναι η μόνη ενεργειακά απομονωμένη χώρα της ΕΕ, με το λιγότερο πράσινο ενεργειακό μείγμα σε όλη την ΕΕ και με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας.

Τι είπαν οι Γάλλοι της Nexans στην Κύπρο

Παράλληλα, η γαλλική Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο που θα συνδέσει ηλεκτρικά την Κύπρο με την Κρήτη και το ευρωπαϊκό δίκτυο καθησύχασε την περασμένη πέμπτη τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, ότι οι δικές της εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το συμβόλαιο του 1.4 δισ. για το καλώδιο δεν θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Τουλάχιστον όχι σε ουσιαστικό βαθμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ‘Φιλελεύθερου’ στην Κύπρο, δύο εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τον Γιώργο Παπαναστασίου και συνεργάτες του, στη Λευκωσία, και του ανέλυσαν τις εργασίες που είναι σε πλήρη εξέλιξη στα εργοστάσια της Nexans στη Νορβηγία και την Ιαπωνία και το πρόγραμμα που θα εκτελεστεί το επόμενο διάστημα.

Οι άνθρωποι της εταιρείας ανέφεραν στον κ. Παπαναστασίου ότι για την ώρα τα οικονομικά και άλλα δεδομένα που αφορούν την υλοποίηση του συμβολαίου δεν συνηγορούν σε ουσιαστική αύξηση του ποσού που συμφωνήθηκε αρχικά με τη EuroAsia Interconnector και στη συνέχεια με τον ΑΔΜΗΕ.

Του είπαν ακόμα πως δεν διαφαίνεται ο κίνδυνος σημαντικών καθυστερήσεων ως προς την πόντιση του καλωδίου. Η Nexans εξακολουθεί να θεωρεί υλοποιήσιμο το χρονοδιάγραμμα που καταγράφεται στις ρυθμιστικές αποφάσεις, το οποίο προβλέπει παράδοση του έργου τέλος του 2029.

Πριν τη συνάντηση του υπουργού με την αντιπροσωπία της Nexans είχαν κυκλοφορήσει φήμες στη Λευκωσία ότι η κάθοδος της εταιρείας στην Κύπρο σχετιζόταν με την επιθυμία της να ενημερώσει για σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή και πόντιση του καλωδίου. Φήμες που, σύμφωνα τουλάχιστο με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, δεν επαληθεύτηκαν.

Οι εκπρόσωποι της Nexans κλήθηκαν να ενημερώσουν την κυπριακή πλευρά και για τις έρευνες που γίνονται στον βυθό της θάλασσας ανοικτά της Κρήτης και της Κύπρου. Ανέφεραν πως οι έρευνες γίνονται από δύο πλοία, ένα στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης και ένα σε αυτήν της Κύπρου.

Είπαν πως δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στις βυθοσκοπήσεις, επισημαίνοντας όμως ότι αυτές για την ώρα γίνονται σε εθνικά ύδατα. Σύντομα θα επεκταθούν σε διεθνή ύδατα.

Στις απορίες που εκφράζονται από παράγοντες που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ηλεκτρική διασύνδεση ως προς την ανάγκη που υπάρχει για νέες βυθομετρήσεις, καθώς αυτές έγιναν υπό την ευθύνη της EuroAsia παλαιότερα, οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας φέρονται να εξήγησαν πως δεν γίνονται σήμερα νέες βυθομετρήσεις εξ αρχής, αλλά επιβεβαίωση των δεδομένων σε κάποιες περιοχές, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στον βυθό.

Υποστήριξαν δε, ότι οι νέες έρευνες δεν επηρεάζουν το κόστος του έργου όπως καταγράφεται στον διασυνοριακό επιμερισμό κόστους.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Παπαναστασίου, η απόφαση κατά πόσο η Δημοκρατία θα αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο στον Great Sea Interconnector θα ληφθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Αμερικανικός οίκος πραγματοποιεί μελέτη δέουσας επιμέλειας και αναμένονται τις επόμενες 2-3 εβδομάδες το πόρισμά της. Παράλληλα αναμένεται με αγωνία η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά πόσο θα δανειοδοτήσει τη διασύνδεση με ποσό 500 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ έχει ζητήσει από οίκο την αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ και αναλόγως της αξιολόγησης θα ληφθεί και η απόφασή της.

Γραφειοκρατικές κυρίως διαδικασίες έμειναν για να σαλπάρει προς ευρωπαϊκό λιμάνι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) Προμηθέας, σύμφωνα με όσα είπε στην κυπριακή Βουλή ο υπουργός Ενέργειας.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε πως σε αυτή τη φάση η ΕΤΥΦΑ και οι συνεργάτες της ετοιμάζουν το πλοίο -και τα χαρτιά του- ώστε το πλοίο να παραδοθεί επίσημα από τη CPP στην κυπριακή εταιρεία και να ξεκινήσει το ταξίδι του προς ευρωπαϊκό προορισμό.

Είπε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για προσφορές για την ολοκλήρωση των έργων της χερσαίας μονάδας και της προβλήτας στο τερματικό Βασιλικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σημείωσε πως «η κατοχή του πλοίου από την ΕΤΥΦΑ θα έχει κάποια σημασία, αλλά θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως FSRU και να μην παραμείνει σε αγκυροβόλιο».

Διαβάστε ακόμη: