Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα η διεξαγωγή της εξεταστικής δια ζώσης στα γεμάτα αμφιθέατρα. Τι θα κάνουν όσοι δεν μπορέσουν να συμμετέχουν στην κανονική εξεταστική περίοδο λόγω του κορωνοϊού;

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος ανέφερε:

«Αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 84% των φοιτητών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοσούν, αλλά η νόσηση είναι ήπια ή ασυμπτωματική. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη. Στις εξετάσεις υπάρχουν αποστάσεις έτσι κι αλλιώς, μεταξύ των φοιτητών, για λόγους αντιγραφής. Επιπλέον, η παρουσία φοιτητών στην αίθουσα θα είναι το μέγιστο για δύο ώρες».

Επεσήμανε πως:

«Φοιτητές που έχουν νοσήσει ή είναι σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού, που δεν θα μπορούν να βρίσκονται στην αίθουσα για τις εξετάσεις, δεν θα χάσουν την εξεταστική περίοδο, αλλά θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις στο τέλος της εξεταστικής περιόδου, μετά από απόφαση του καθηγητή και της Σχολής τους. Θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για να μην χάσουν την εξεταστική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες».

Συρίγος: Χρειάζονται πολιτικές και κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε:

«Θα βγει εγκύκλιος σήμερα με κατευθυντήρια οδηγία του υπ. Παιδείας προς τα πανεπιστήμια, ώστε να έχουν την ευελιξία να προσαρμόσουν την εξεταστική ώστε να μη χάσει κάποιος φοιτητής την εξεταστική ή το έτος, επειδή νοσεί. Άρα θα υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις».

Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι:

«Το τάιμινγκ με την Όμικρον είναι καλό για τα πανεπιστήμια, καθώς ακολουθούν οι νεκρές εβδομάδες, δηλαδή το διάστημα μεταξύ του τέλους του εξαμήνου και της εξεταστικής. Δεν έχουμε μαζικές συναθροίσεις που είχαμε από Σεπτέμβρη – Δεκέμβριο. Επίσης, ο πληθυσμός στα πανεπιστήμια έχει από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις. Είναι στο 85% οι φοιτητές και στο 95% οι καθηγητές. Τα πανεπιστήμια είναι από τους πιο ασφαλείς χώρους».

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Κεραμεύς, πατέρας της Νίκης Κεραμέως

Χωρίς αλλαγές το άνοιγμα των ΑΕΙ

Άνοιγμα των Πανεπιστημίων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, χωρίς καμία αλλαγή, ανακοίνωσε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσία του Υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας:

«Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν».

Οπότε σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια δια ζώσης με φυσική παρουσία και όχι με εξ αποστάσεως μεθόδους διδασκαλίας.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.