Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ ανατράπηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι προστάτευαν και στήριζαν το αξίωμά του – τους προεδρικούς φρουρούς που φύλαγαν έξω από το παλάτι του.

Ο Πρόεδρος Μπαζούμ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης που διαδέχτηκε άλλον έναν ηγέτη στον Νίγηρα από την ανεξαρτησία του το 1960. Τώρα οι απαγωγείς του έχουν αναστείλει το σύνταγμα της χώρας και τοποθέτησαν τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani ως αρχηγό του κράτους.

Ο Νίγηρας είναι ένα βασικό τμήμα της αφρικανικής περιοχής που είναι γνωστή ως Σαχέλ – μια ζώνη γης που εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα. Η περιοχή μαστίζεται από τζιχαντιστές και πλήττεται από στρατιωτικά καθεστώτα.

Τα δυτικά έθνη είχαν δει τον Νίγηρα ως προπύργιο ενάντια στην περαιτέρω αναταραχή και τη διάδοση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Αλλά αυτό αποδείχθηκε βραχύβιο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαζούμ υπήρξε εταίρος των ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθούν να σταματήσουν τη ροή μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμφωνώντας να πάρει πίσω εκατοντάδες μετανάστες από τα κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Έχει επίσης καταπολεμήσει τους εμπόρους ανθρώπων σε αυτό που ήταν βασικό σημείο διέλευσης μεταξύ άλλων χωρών στη Δυτική Αφρική και εκείνων που βρίσκονται πιο βόρεια.

Αυτό μπορεί τώρα να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Πριν λίγες ώρε η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε κάθε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τον Νίγηρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας με πραξικόπημα.

Η απόφαση ρχεται λίγο αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους» στον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ – που θεωρείται βασικός δυτικός σύμμαχος στη μάχη κατά των ισλαμιστών μαχητών.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της μονάδας της προεδρικής φρουράς στρατηγός Abdourahmane Tchiani αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Νίγηρα.

Είπε ότι η ανασφάλεια, τα οικονομικά δεινά και η διαφθορά τον οδήγησαν να καταλάβει την εξουσία.

Αλλά υπάρχουν τώρα ανησυχίες στη Δύση σχετικά με τις χώρες με τις οποίες θα προσαρτήσει τουλάχιστον θεωρητικά ο νέος ηγέτης.

Οι γείτονες του Νίγηρα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, έχουν στραφεί αμφότερες προς τη Ρωσία από τα δικά τους πραξικοπήματα.

Διαβάστε ακόμη: