Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε αυτή την εβδομάδα στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους· στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.

Η σφαγή αυτή, τη Δευτέρα το μεσημέρι, διαπράχθηκε στο χωριό Νταρέ-Νταγέ, που είχε γίνει στόχος ήδη τον Μάρτιο, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα από «ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτες» και άνοιξαν πυρ «εναντίον ανθρώπων που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός, διευκρινίζοντας ότι «ο απολογισμός είναι βαρύς: έχουμε 37 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δεκατρείς ανήλικους». Άλλες τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν, κατά τον ίδιο.

Η επίθεση και ο απολογισμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. «Η επίθεση εναντίον ειρηνικών πολιτών διαπράχθηκε από τρομοκρατικά στοιχεία που ήρθαν από γειτονική χώρα στην οποία επέστρεψαν» μετά το μακελειό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης.

Όπως κι έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα διαβεβαίωσε χθες ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και ότι «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες αυτών των «άνανδρων εγκληματικών πράξεων».

Το χωριό που έγινε στόχος βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπανιμπανγκού, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

Οι συνεχείς επιθέσεις σε αμάχους 

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές σφαγίασαν συνολικά 66 ανθρώπους σε επιθέσεις στο χωριό και εναντίον οχημάτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στη Μπανιμπανγκού.

Από την αρχή της χρονιάς, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπανιμπανγκού, περίκλειστη ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Τιλαμπέρι.

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Ιούνιο, οι επιθέσεις βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως αγρότες που δουλεύουν σε χωράφια.

Την 9η Αυγούστου, «ένοπλοι» επιτέθηκαν «σε πολίτες που δούλευαν σε χωράφι» στο χωριό Φαλανζαντάν, και αυτό στην Μπανιμπανγκού, σκότωσαν 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.