Με σαφή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έθεσε για μία ακόμη φορά το δικαιολογημένο αίτημα της ΔΕΗ να πάρει αποζημίωση από την ΕΕ για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο Power and Gas Supply ο κ. Στάσσης είπε ότι «η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα ασφάλειας σύμφωνα και με πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο ΑΔΜΗΕ όπου δεν επιτρέπει νωρίτερη απόσυρση. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό στις Βρυξέλλες».
Καλά τα λέει ο κ.Στάσσης αρκεί οι φίλοι μας στις Βρυξέλλες να μην παριστάνουν πως δεν ακούν, αφού ανάλογες αποζημιώσεις έχουν δώσει σε μονάδες άνθρακα που απεσύρθησαν σε Γερμανία και Ολλανδία.
Για το γενικότερο θέμα της επάρκειας ηλεκτρισμού στη χώρα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε : «υπάρχει ακόμα δρόμος για μια ώριμη αγορά, η οποία θα βοηθήσει εν τέλει να ενσωματωθούν περισσότερες ΑΠΕ με ασφάλεια. Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος, αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Παραμένουμε από τις ακριβότερες τιμές χονδρεμπορικής και πρέπει να τις μειώσουμε. Παίζει ρόλο ότι έχουμε ακόμα λιγνίτες και όσο θα φεύγουν, τόσο θα μπαίνουν φθηνότερα κομμάτια και με τη σύζευξη θα μειώσουμε αυτή τη διαφορά».
Σε ότι αφορά στα επενδυτικά πλάνα της επιχείρησης ο κ. Στάσσης εκτίμησε: «μέσα στα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν 1-2 νέες μονάδες αερίου. Στη ΔΕΗ είμαστε σε διαδικασία να καταλήξουμε στο πως θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα 5 και πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη και σε 2-3 μήνες θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Η Πτολεμαΐδα 5 σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028. Όπως κινείται η τιμή του CO2, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τα μέσα της δεκαετίας, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Άρα οδεύουμε σε μια περίοδο όπου ο άνθρακας θα λήξει στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Επομένως σε αυτό το σενάριο θα υπάρχει και η Πτολεμαΐδα 5 με πάνω από 1000 μεγαβάτ για να καλύψει την ευελιξία. Νομίζω ότι πέραν αυτής, το πολύ 1-1,5 μονάδα θα χρειαστεί στα επόμενα χρόνια, άρα θα δούμε ποιοι θαρραλέοι θα πάρουν την απόφαση. Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά είναι νωρίς να πούμε κάτι άλλο» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.