Aνακοίνωση εξέδωσαν ΕΝΙΤΟΤΑL αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο στόχο Cronos 2 στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία να υπογραμμίζει ότι το κοίτασμα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πλέον γίνονται μελέτες για την επιλογή της καλύτερης λύσης για γρήγορη ανάπτυξη.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Cronos-2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Κατά τις εργασίες της γεώτρησης διενεργήθηκε, επίσης, πλήρης παραγωγική δοκιμή (DST), η οποία κατέγραψε την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, καθώς και την υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 150 mmscfd (Million Standard Cubic Feet per Day) σε συνθήκες παραγωγής.

Το «Cronos» αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Calypso (2018) και «Zeus» (2022). Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών:

Η Εni ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του φρεατίου Cronos-2, που είχε διανοιχθεί για την αξιολόγηση της ανακάλυψης του Cronos στο Block 6, στην υπεράκτια Κύπρο, τον Αύγουστο του 2022. Η δοκιμή παραγωγής επέτρεψε την εκτίμηση μιας παραγωγικής ικανότητας φρέατος άνω των 150 MMSCFD στη διαμόρφωση παραγωγής και είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο των μελετών για την επιλογή της καλύτερης λύσης για γρήγορη ανάπτυξη.

Το Cronos-2 διατρήθηκε για να επιβεβαιωθεί η πλευρική επέκταση της ανακάλυψης αερίου Cronos (με το εξερευνητικό πηγάδι Cronos 1), που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά, και για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της δεξαμενής εκτελώντας μια δοκιμή παραγωγής. Το φρεάτιο έχει συναντήσει την ίδια ακολουθία δεξαμενής ανθρακικού με το Cronos-1, επιβεβαιώνοντας την υδραυλική επικοινωνία και τη συνδεδεμένη παχιά στήλη αερίου με εξαιρετικά διαστήματα διαπερατότητας.

Μαζί με μια εκτεταμένη απόκτηση δεδομένων, το Cronos-2 υποβλήθηκε σε πλήρη και παρατεταμένη δοκιμή παραγωγής που απέδειξε την εξαιρετική ικανότητα παράδοσης αερίου της ανακάλυψης.

Το Cronos-2 είναι το τέταρτο πηγάδι που άνοιξε η Eni στο Block 6, μετά τις ανακαλύψεις αερίου της Calypso το 2018 και του Cronos και του Zeus το 2022. Η γεώτρηση του Cronos-2 λίγο μετά την ανακάλυψη του Cronos επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Eni και του συνεργάτη της TotalEnergies. να προχωρήσει γρήγορα προς την επιλογή της καταλληλότερης και οικονομικά βιώσιμης αναπτυξιακής λύσης, η οποία θα συμβάλει στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την περιοχή.

Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Το Block 6 διαχειρίζεται η Eni με ποσοστό 50%, με συνεργάτη την TotalEnergies. Η Eni διαχειρίζεται επίσης τα Μπλοκ 2, 3, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα Μπλοκ 7 και 11 που διαχειρίζεται η TotalEnergies.

Η TotalEnergies ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμής γεώτρησης και παραγωγής του φρεατίου αξιολόγησης Cronos-2, στο Block 6, στην υπεράκτια Κύπρο. Η TotalEnergies κατέχει ποσοστό 50% στο Block 6, μαζί με την Eni (50%, χειριστή).

Το φρεάτιο Cronos-2 επιβεβαίωσε την πλευρική επέκταση της ανακάλυψης Cronos-1 που έγινε τον Αύγουστο του 2022.

Τοποθετημένο σε περίπου 160 χλμ. νοτιοδυτικά της κυπριακής ακτής, το Cronos-2 συνάντησε αρκετά διαστήματα δεξαμενής υδρογονανθράκων με καθαρό πάχος δεξαμενής 115 μέτρων. Η δοκιμή παραγωγής επιβεβαίωσε την εξαιρετική ικανότητα παροχής αερίου του φρεατίου.

Δύο επιπλέον ανακαλύψεις, το Calypso-1 και το Zeus-1, έγιναν στο ίδιο Block το 2018 και το 2022 αντίστοιχα.

«Η επιτυχής αξιολόγηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου Cronos επιβεβαιώνει την παρουσία σημαντικών πόρων και δυναμικού παραγωγής στο Τεμάχιο 6. Η πλήρης αξιολόγηση των πόρων που ανακαλύφθηκαν θα πραγματοποιηθεί τώρα για να καθοριστεί η καλύτερη επιλογή ανάπτυξης για τη συμβολή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην περιοχή ”, δήλωσε ο Julien Pouget, Senior Vice President Middle East & North Africa, Exploration & Production της TotalEnergies.

Διαβάστε ακόμη: