Το 2024 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά – ορόσημο για το ασήμι, με τις τιμές του να αγγίζουν δυνητικά υψηλό δεκαετίας, «κλέβοντας» την… λάμψη από τον χρυσό. Η παγκόσμια ζήτηση για ασήμι προβλέπεται να φτάσει τα 1,2 δισ. ουγγιές το 2024, σηματοδοτώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί στα χρονικά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Silver Institute.

«Η ισχυρότερη βιομηχανική ανάκαμψη είναι ο κύριος καταλύτης για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο που θα πρέπει να φτάσει σε νέο ετήσιο υψηλό φέτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται πως το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών μηχανημάτων και συσκευών, μέχρι και για κοσμήματα. Μάλιστα, «βλέπει» άνοδο 9% στη ζήτηση στην βιομηχανία και 6% στη ζήτηση για κοσμήματα φέτος, με την Ινδία να αναμένεται να οδηγήσει το αγοραστικό «πάρτι».

«Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια καταπληκτική χρονιά, ειδικά όσον αφορά τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ ΝτιΡιέντζο, εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute και αναμένει πως οι τιμές του θα φτάσουν τα 30 δολάρια ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 22,4 δολάρια ανά ουγγιά και κατέκτησε τα 30 δολάρια για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Παραδοσιακά, οι τιμές του ασημιού, όπως ο χρυσός, τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων βλάπτει τη ζήτηση για ασήμι και χρυσό, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν πληρώνουν καθόλου τόκους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Ωστόσο, λόγω των εκτεταμένων χρήσεων του ασημιού στην βιομηχανία, η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας ή της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Αντιθέτως, οι τιμές του χρυσού συνήθως ενισχύονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας ή αβεβαιότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, το ασήμι έχει την τάση να ξεπερνά τις επιδόσεις του χρυσού σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά υπολειτουργεί όταν υπάρχει πίεση.

Το ασήμι φέρει τον τίτλο του «φτωχού συγγενή» του χρυσού, αλλά αμφότερα διέγραψαν μια θετική πορεία το 2023. «Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται παρέα με τον χρυσό, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς», εκτιμά ο Ράντι Σμόλγουντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Wheaton Precious Metals. «Ο χρυσός θα ανέβει πρώτα και μετά θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται. Και το ασήμι πάντα υπερτερεί, αλλά πιο αργά» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: