Στελέχη από των διεθνών επενδύσεων υπσοτηρίζουν ότι η αγορά έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτεροι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για να τα αξιοποιήσουν – και ετοιμάζονται για την επιστροφή των συμφωνιών.

Επτά από τις εταιρείες ανέφεραν συλλογικά 722 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή εμπορεύσιμους τίτλους στις 30 Ιουνίου – αύξηση 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία κερδών που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τώρα που η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επιπλέον δύναμη πυρός για να κάνουν και πάλι συμφωνίες.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν βελτιωθεί, οι αγορές είναι ανοιχτές – και η αγορά των συμφωνιών έχει επιστρέψει», δήλωσε ο Σκοτ Νάταλ, KKR & Co. Co-Chief Executive Officer στην ενημέρωση της εταιρείας για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Η σύναψη συμφωνιών στέρεψε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το υψηλό κόστος του χρέους ώθησε τους επίδοξους αγοραστές να υποχωρήσουν. Αυτό περιόρισε επίσης τις νέες ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση εξαγορών, έναν βασικό επιχειρηματικό τομέα για τους μεγάλους διαφοροποιημένους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

«Αν και οι αγορές έχουν γίνει σαφώς πολύ πιο ασταθείς από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υποκείμενη οικονομία», αναφέρει η TPG. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Γουίνκελριντ δήλωσε κατά το conference call της εταιρείας της Τρίτης: «Γνωρίζουμε ότι οι περίοδοι αναταραχής της αγοράς δημιουργούν συναρπαστικές επενδυτικές ευκαιρίες».

«Η εμπιστοσύνη των αγοραστών και των πωλητών έχει βελτιωθεί, παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Carlyle, Τζον Ρέντετ

Η σύναψη συμφωνιών με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αισθάνονται άνετα να αναπτύσσουν κεφάλαια, με την KKR να ανακοινώνει συμφωνία για την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Instructure Holdings, η Apollo Global Management σχεδιάζει να αποκτήσει την Travel Corp, η Blackstone να συνάψει συμφωνία με την Goldman Sachs Alternatives για την ιδιωτικοποίηση της L’Occitane International και η Carlyle Group να αγοράζει τον διαχειριστή των εστιατορίων KFC στην Ιαπωνία.

Τα στελέχη της KKR διατύπωσαν την προοπτική για περισσότερες συμφωνίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένοντας εξόδους ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων κατά το τρέχον τρίμηνο.

Η Apollo επένδυσε το δεύτερο τρίμηνο το ποσό ρεκόρ των 70 δισ. δολαρίων, υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

«Η εμπιστοσύνη των αγοραστών και των πωλητών έχει βελτιωθεί, παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Carlyle, Τζον Ρέντετ, στους αναλυτές αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Carlyle, Χάρβεϊ Σβαρτζ δήλωσε ότι ένα δυναμικό περιβάλλον της αγοράς θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να αναλάβει δράση.

Όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων ανέφεραν αύξηση της ρευστότητας

Ο πρόεδρος της Brookfield Asset Management, Κόνορ Τέσκεϊ, δήλωσε στους αναλυτές την Τετάρτη ότι η ρευστότητα για περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας στη μονάδα ιδιωτικών μετοχών της «έχει επανέλθει αρκετά δραματικά», λόγω του δανεισμού και της σύσφιξης των spreads.

Ο Τέσκεϊ και ο διευθύνων σύμβουλος της Brookfield, Μπρους Φλατ, δήλωσαν σε επιστολή προς τους μετόχους την ίδια ημέρα ότι αναμένουν ότι η δραστηριότητα των συμφωνιών θα αυξηθεί τώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια. Η εταιρεία συμφώνησε σε μια σειρά από συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Neoen, της επένδυσης στην GEMS Education με έδρα το Ντουμπάι, έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ιδιωτικών σχολείων στον κόσμο, και της αγοράς μεριδίου στη μονάδα logistics της Gulf Islamic Investments.

Όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων ανέφεραν αύξηση της ρευστότητας – εκτός από την Blackstone, της οποίας τα διαθέσιμα κεφάλαια μειώθηκαν καθώς έβαλε περισσότερα χρήματα σε εργασία.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Blackstone, Τζον Γκρέι, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι τιμές των ακινήτων είχαν πιάσει πάτο. Η εταιρεία διέθεσε σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του έτους σε ακίνητα – περίπου δυόμισι φορές περισσότερα από ό,τι στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: