Τους λόγους για την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ανέλυσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως εξήγησε, παρά τον αυξημένο αριθμό νοσούντων και νεκρών από τον κορωνοϊό, πλέον «κυκλοφορεί» μια ηπιότερη μορφή του ιού.

«Χαλαρώνουμε διότι έχουμε μία άλλη μορφή του ιού, η οποία αν και μεταδοτικότερη από όλες τις προηγούμενες, προκαλεί ηπιότερη νόσο από τις προηγούμενες άρα υπάρχει ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγείας τελείως διαφορετικού μεγέθους από αυτόν που είχαμε πριν από 6 μήνες ή έναν χρόνο», δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Χαλαρώνουμε γιατί είμαστε κατά 80% εμβολιασμένοι οι ενήλικες και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και με την τρίτη δόση. Χαλαρώνουμε γιατί διαθέτουμε και δύο φάρμακα αυτή τη χρονική στιγμή, που δεν είχαμε πριν μερικούς μήνες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «τα περιοριστικά μέτρα έχουν λιγότερο ρόλο να παίξουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε σπατάλη πόρων οικονομικών ή κοινωνικών ή ψυχολογικών εκεί που δεν χρειάζεται».

Σε ερώτηση για την χρήση μάσκας το καλοκαίρι, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε πως δεν θα χρειάζεται. «Με τα σημερινά δεδομένα και την σημερινή πορεία, που ελπίζουμε να διατηρηθεί, θα μπορέσουμε να έχουμε φυσιολογικό καλοκαίρι», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε χθες ότι «όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», διευκρινίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για διαδικασία με δυναμικά χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα.