Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο προσκήνιο το Radar.gr, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για την προ ενταξιακής πορείας στην ένωση δύο βδομάδες πριν. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τον λόγο που «απείχαν» από τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ουκρανία που βάλλεται από την ρωσική εισβολή από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φλεβάρη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξης Γεωργούλης και Έλενα Κουντουρά απείχαν από την ψήφιση της πρότασης που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 598 ψήφους υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιου της ΕΕ στις 21 Φλεβάρη προχώρησε σε έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η ΕΕ είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της το εξής: «Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση».

Δείτε τα απoτελέσματα τωv ψηφoφoριώv ΕΔΩ.