Στην τρίτη θέση φέρνουν τα exit poll στη Γερμανία τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Τα δεδομένα από τα exit poll φέρνουν τον συνασπισμό CDU/CSU στο 30% ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι στο 16%.

germany_exit-poll

 

Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit poll στη Γερμανία, με ποσοστό 29,5%. Ακολουθεί το AfD με 16,5%, προσπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (14%), καθώς και τους Πράσινους, οι οποίοι καταποντίζονται, πέφτοντας στο 12%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 είχαν ως εξής: CDU/CSU 28.9%, Πράσινοι 20.5%, SPD 15.8% και AfD 11.0%. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί ακόμη και από «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Εθνικο Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Αιτία της διάσπασης στο υπό διαμόρφωσιν μέτωπο της πανευρωπαϊκής ακροδεξιάς ορισμένες υπερβολικά προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου του AfD, Μαξιμίλιαν Κρα, ο οποίος επιχείρησε να «ξεπλύνει» σε συνέντευξή του τους πιο σκληρούς εκτελεστές των χιτλερικών στρατευμάτων, τους Ες Ες.

Διαβάστε ακόμη