Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά στην ίδρυση ενός νέου κόμματος με το όνομα DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση), το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει και στις ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξή του στην Τageszeitung ο Αλί Ερτάν Τοπράκ, πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία και μέλος του CDU, χαρακτηρίζει το DAVA ως «μία τουρκική εκδοχή της AfD», που «ασπάζεται μία αντιδημοκρατική ιδεολογία, μισεί το Ισραήλ και ονειρεύεται το ξέσπασμα ενός νέου πολιτισμικού πολέμου, εντείνοντας έτσι τη διάσπαση της κοινωνίας και επιδιώκοντας να αποξενώσει τους μουσουλμάνους από τη Δύση. Το κόμμα αυτό είναι προφανές πως αποτελεί γερμανικό παρακλάδι του ΑΚΡ», τονίζει ο Τοπράκ, προσθέτοντας ότι όλοι οι συνιδρυτές του κόμματος, αλλά και όσοι διεκδικούν τώρα τυχόν αξιώματα, «είναι λομπίστες του Ερντογάν με πολυετή δραστηριότητα στη Γερμανία».

Ευρωεκλογές 2024: Πόσο πιθανό είναι κερδίσει τουλάχιστον μία θέση στο κοινοβούλιο το νέο «κόμμα Ερντογάν» στη Γερμανία;

Ο Τοπράκ, όπως μεταδίδει η DW, δεν θεωρεί πως είναι τυχαίο που το DAVA ιδρύεται τώρα. «Μέχρι στιγμής οι εθνικιστές ισλαμιστές δεν ήθελαν να χάσουν το τουρκικό τους διαβατήριο, ώστε να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα. […] Πλέον όμως μπορούν να έχουν δύο διαβατήρια, επομένως πολλοί εθνικιστές ενδέχεται να αποκτήσουν και το γερμανικό – και θα μπορούν έτσι να βάλουν κόμματα όπως το DAVA μέσα στα κοινοβούλια της Γερμανίας. Ακριβώς αυτήν τη στιγμή περίμεναν».

Στις ευρωεκλογές «το DAVA θα μπορούσε να καταφέρει ενδεχομένως να πάρει μία, ίσως δύο θέσεις στο κοινοβούλιο. Βραχυπρόθεσμα επομένως δεν θεωρώ πως υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος», εξηγεί ο Τοπράκ. «Μεσο- και μακροπρόθεσμα όμως το κόμμα θα μπορούσε να εδραιώσει την παρουσία του στα τοπικά κοινοβούλια. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε».

Διαβάστε ακόμη: