Με επιφυλακτικότητα και μικρά κέρδη, μαζεύοντας τις αρχικές απώλειες, κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη και μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause, σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωτράπεζας, τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Πλέον, οι επενδυτές περιμένουν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν στην συνέντευξη Τύπου, για να βγάλουν πιο σαφή συμπεράσματα.
«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι, ως συνήθως, απίθανο να δώσει αλλαγές πολιτικής ή σημαντικά μηνύματα πολιτικής, που θα εντείνουν τους προβληματισμούς για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων» τονίζουν από την πλευρά τους οικονομολόγοι της Société Générale.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,07% στις 477.28 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε μεικτό έδαφος. Οι τράπεζες υποχωρούν 0,6% ενώ οι εταιρείες χημικών ανεβαίνουν κατά 0,5%.
Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,32% στις 4.578 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο οριακό 0,08% στις 16.904 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο +0,16 στις 7.539 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στο +0,12% στις 7.464 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 βρίσκεται στο -0,54% στις 9.920 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί 0,41% στις 30.219 μονάδες.
Στο ταμπλό η Nokia ενισχύεται πάνω από 8% μετά την ανακοίνωση θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών 600 εκατ. δολαρίων μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Ο φινλανδικός προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε πτώση 27% στα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ξεπερνώντας ωστόσο τις προβλέψεις. Η Nokia ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 846 εκατ. ευρώ, από 1,15 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα 762,7 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.
Στα της οικονομίας, επιδείνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενέργησε το ινστιτούτο Ifo. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 85,2 μονάδες από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, γεγονός που αποτελεί ακόμα μία ένδειξη πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης δίνει μάχη για να αποφύγει την ύφεση. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή βελτίωση στις 86,7 μονάδες.
Ασία: Άνοδος στην Κίνα μετά την απόφαση για ενίσχυση ρευστότητας στον τομέα ακινήτων
Η Κίνα και οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκαν των κερδών στις αγορές της Ασίας μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Κίνας πως θα μειώσει τις απαιτήσεις αποθεματικών για τους δανειστές της χώρας. Επίσης, οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων πραγματοποίησαν άλμα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας πως θα πάρει μέτρα για να ενισχύσει την ρευστότητα των κατασκευαστών.