Συμφωνία πολύ ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Ελλάδας πέτυχε η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό τον κ. Κ. Ξιφαρά με τη Ρωσική Gazprom, για τις τιμές αερίου την περίοδο 2022-2026.

Οι κυριότεροι άξονες της συμφωνίας που εξασφαλίζουν λογικές τιμές προμήθειας και σταθερή ροή είναι:

Οι ποσότητες παραμένουν μέχρι το 2026, στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως. Η Gazprom ζητούσε αρχικά, για να δεχτεί την αναλογία 80 – 20, να μειωθούν οι ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες για τη χώρα μας.

-Για φέτος που είναι μια δύσκολη χρονιά για την ΕΕ, συμφωνήθηκε σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed). Η Ρωσική πλευρά είχε απαιτήσει τη σύνδεση κατά 100% με το δείκτη TTF.

-Για την περίοδο 2023 έως 2026 η φόρμουλα τιμολόγησης θα είναι επίσης συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με το δείκτη TTF και κατά κάποιο ποσοστό με την τιμή του πετρελαίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε για τη συμφωνία: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

«Η συμφωνία δημιουργεί ισχυρό πλεονέκτημα για τη ΔΕΠΑ στην αγορά αερίου αφού διασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην ελεύθερη αγορά, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν σύνδεση, έστω και κατά μικρό ποσοστό, με Oil Indexed» συμπλήρωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ που παρακολούθησε όλες τις εξελίξεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είπε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον»

Η ρωσική πλευρά είχε ζητήσει επίμονα από τη ΔΕΠΑ ήδη από το καλοκαίρι, μόνο 100% σύνδεση με το δείκτη TTF. Μετά την υποχώρηση στο 80% TTF και 20% oil indexed, η Gazprom ζήτησε, αφενός μεν να μειωθούν οι κατ΄έτος συμβολαιοποιημένες ποσότητες που απορροφά η ΔΕΠΑ, αφετέρου δε, να υπάρξει συμφωνία όχι μόνον για το 2022, αλλά μέχρι το 2026 οπότε και τελειώνει το διμερές συμβόλαιο.

Η απαίτηση των Ρώσων για μείωση των ποσοτήτων απορρίφθηκε διαρρήδην από την διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα 2 δις. κυβικών μέτρων ετησίως προέκυψαν το 2016, όταν και άλλαξε η σύμβαση με τους Ρώσους και μειώθηκαν οι ποσότητες κατά 1 δισ. κυβικά μέτρα.

Ολες οι ποσότητες υπολογίζονται με τη φόρμουλα τιμολόγησης του Ρωσικού αερίου που θα απορροφήσει η χώρα μας το 2022 και τα επόμενα χρόνια έως το 2026, ενώ η συμφωνία των δύο μερών, θεωρείται από όλους θετική για την ελληνική πλευρά.

«Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διασφαλίσει τα επόμενα χρόνια πρώτο και βασικό ρόλο στην ελληνική αγορά και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα, εξασφαλίζοντας προνομιακή τιμολόγηση από το σύνολο των συμβολαίων προμήθειας που διαθέτει, να συνεχίσει την παροχή εκπτώσεων προς τους οικιακούς (αλλά και βιομηχανικούς) καταναλωτές, όσο θα συνεχίζεται η πίεση από την ενεργειακή κρίση» μας είπε ακόμη το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Η συμφωνία προετοιμάστηκε εν μέρει από τις πρόσφατες επισκέψεις Μητσοτάκη και Σκρέκα στη Ρωσία, αλλά ολοκληρώθηκε από τον κ.Ξιφαρά.