Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας προκύπτει από τη σημερινή επικαιροποιημένη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων σε σχέση με εκείνον που δηλώθηκε εχθές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, η έκθεση του ECDC ανέφερε έξι κρούσματα και η έκθεση του ΕΟΔΥ περιέχει ακόμη ένα, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα επτά.

Τα έξι από αυτά χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της λοίμωξης παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και την ίδια στιγμή έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη είχε χαρακτηρίσει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους την παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή η απειλή δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για την δημόσια υγεία , που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είχε δηλώσει, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Ευλογιά των πιθήκων: Φθάνουν στην ΕΕ τα εμβόλια – Ποιες χώρες θα τα λάβουν πρώτες

Πάνω από 100.00 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων θα παραδοθούν στα κράτη μέλη, ενημέρωσαν οι υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αρχικές 5.300 δόσεις του εμβολίου της Βαυαρίας Nordic φτάνουν στην Ισπανία, με την Πορτογαλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να πρόκειται να λάβουν δόσεις στη συνέχεια, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη. Περαιτέρω παραδόσεις των δόσεων — που αγοράστηκαν από τη νέα Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του μπλοκ ή HERA — θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφερε.

Ο ιός περιορίζεται ως επί το πλείστον σε αναπτυσσόμενες χώρες εδώ και χρόνια, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Το τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, αλλά η ανησυχία για άλλους πληθυσμούς αυξάνεται καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ, μέσω του HERA, αγοράζει και δωρίζει απευθείας εμβόλια στα κράτη μέλη, ανέφερε στη δήλωση η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. «Με το HERA να λειτουργεί και να λειτουργεί, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις νέες απειλές για την υγεία», είπε.