Αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων -χωρίς θανάτους- στις δυτικές χώρες δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός με τον αριθμό να έχει φτάσει στα 780 σε 27 δυτικές χώρες εκ των οποίων τα 688 είναι στην Ευρώπη.
Στοιχεία του ΠΟΥ αποδεικνύουν πως οι άνδρες επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την ευλογιά των πιθήκων αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Ωστόσο θεωρεί τον παγκόσμιο κίνδυνο μόλυνσης ως «μέτριο» αλλά και την επιδημία λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με την ευλογιά, η οποία έχει εξαλειφθεί από το 1980.
Υψηλός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να προκύψει εφόσον ο ιός κατάφερνε να γίνει ένα κοινό ανθρώπινο παθογόνο σε μη ενδημικές χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι σε χώρες της Δύσης από ευλογιά των πιθήκων, όμως πέντε αφρικανικές χώρες μετράνε συνολικά 66 θανάτους φέτος.
Ο ΠΟΥ αξιολογεί το παγκόσμιο επίπεδο κινδύνου ως «μέτριο» εκτιμά όμως ότι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Η μόλυνση είναι συνήθως ήπια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εξαπλώνεται ευρέως εκτός Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, επεσήμανε.
Τι γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ζωονόσος με τυχαίες ανθρώπινες λοιμώξεις που εμφανίζονται συνήθως σε δασικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που ανήκει στην οικογένεια των ορθοποξικών ιών (Orthopoxvirus). Τα βασικά υπόδοχα (reservoirs) παραμένουν άγνωστα, αν και είναι πιθανό να βρίσκoνται στα τρωκτικά.
Η επαφή με ζωντανά και νεκρά ζώα μέσω του κυνηγιού και της κατανάλωσης κρέατος άγριων θηραμάτων είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.
Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο (ζωονοσογόνος) μπορεί να συμβεί από την άμεση επαφή με το αίμα, τα σωματικά υγρά, τις δερματικές πληγές ή τους βλεννογόνους μολυσμένων ζώων. Η δευτερογενής -ή από άνθρωπο σε άνθρωπο- μετάδοση είναι σχετικά περιορισμένη.
Η μόλυνση μπορεί να προκύψει από στενή επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, δερματικές βλάβες ενός μολυσμένου ατόμου ή από πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.
Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και αναπνευστικών σωματιδίων συνήθως απαιτεί παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, η οποία θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα μέλη των νοικοκυριών των ενεργών περιπτώσεων λοίμωξης. Η μεγαλύτερη τεκμηριωμένη αλυσίδα μετάδοσης σε μια κοινότητα ήταν έξι διαδοχικές λοιμώξεις από άτομο σε άτομο. Η κάθετη -από τη μητέρα στο έμβρυο- μετάδοση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω του πλακούντα (συγγενής ευλογιά των πιθήκων).
Η περίοδος επώασης – διάστημα από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων – της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες αλλά, μπορεί να κυμαίνεται και από 5 έως 21 ημέρες.