Εβίτα & Χουάν Περόν…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

`Ενα θρυλικό ζευγάρι που έχει μείνει στην ιστορία. Οι περισσότεροι, ίσως, πιστεύουμε ότι μέχρι το θάνατο της Εβίτας, τους ένωνε – εκτός από τους κοινούς στόχους- η αγάπη. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες νέες έρευνες για το τέλος της συζύγου του Χουάν Περόν, οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Ο Αμερικανός νευροχειρουργός και καθηγητής του Γέιλ, Ντάνιελ Νίχενσον, υποστηρίζει ότι ο Χουάν Περόν είναι υπεύθυνος για τον γρήγορο θάνατο της γυναίκας του υποβάλλοντάς τη σε λοβοτομή παρά τη θέλησή της.

https://www.youtube.com/watch?v=qmRdzdEmiPg

Ας ξεκινήσουμε, όμως, την ιστορία τους από την αρχή…

Περίοδος Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που θερίζει την Ευρώπη και η Εύα Ντουάρτε συχνάζει στα κλαμπ των φασιστών. Το 1944, γίνεται η συνάντηση της ζωής της. Η Εύα , η «Senorita Radio»,σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, γνωρίζει τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν. Τον άνθρωπο που εμπεύστηκε το πραξικόπημα του 1943 για να αποτρέψει να συνταχθεί η Αργεντινή με τους Συμμάχους. Ο Περόν ζητά τη βοήθειά της για να συγκεντρώσει χρήματα για τους σεισμοπαθείς.

Εκείνη 24 κι εκείνος 48. Από τότε πορεύονται μαζί στην εξουσία. Τον αγαπά βαθιά γιατί την ανεβάζει στο βάθρο απ’όπου μπορούσε να εκδικηθεί όσους την ταπείνωσαν. Κι εκείνος τη λατρεύει γιατί, με την ταπεινή καταγωγή της και το λαικιστικό προφίλ της, κατακτά την εργατική τάξη και εδραιώνει τη δικτατορική εξουσία του.

Η Εβίτα λατρεύεται από την εργατική τάξη σαν θεά…

Παντρεύονται, λοιπόν, ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους και το 1946, ο Χουάν Περόν γίνεται πρόεδρος της Αργεντινής. Η Εβίτα δουλεύει συνέχεια και με ιδιαίτερο ζήλο υπέρ του συζύγου της και σε κάθε δημόσια εκδήλωση εμφανίζεται δίπλα του. Είναι η πρώτη γυναίκα πολιτικού που υιοθετεί αυτή τη συνήθεια στην Αργεντινή. «Μια Περονίστρια οφείλει τυφλή πίστη στον Πρόεδρο» έλεγε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr