Ακόμα ένα δεξαμενόπλοιο -το τρίτο στη σειρά- υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φαίνεται να κατευθύνεται προς το εργοστάσιο εξαγωγής Arctic LNG 2 στη βόρεια Ρωσία, το οποίο υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, με τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειές της για την παράκαμψη των δυτικών περιορισμών.

Το Everest Energy, μέρος ενός ύποπτου «σκοτεινού στόλου» πλοίων που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα για να μεταφέρει φυσικό αέριο σε πρόθυμους αγοραστές, έχει αγκυροβολήσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς βορειοανατολικά της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Δύο άλλα πλοία LNG σταμάτησαν πρόσφατα στο ίδιο σημείο. Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν αργότερα ότι τα πλοία όντως ελλιμενίζονταν στην εγκατάσταση της Αρκτικής, γεγονός που υποδηλώνει ότι πλαστογραφούσαν τα σήματα των αναμεταδοτών τους.

Το Everest Energy, καθώς και τα άλλα δύο πλοία – Asya Energy και Pioneer – διαχειρίζεται η Ocean Speedstar Solutions, σύμφωνα με την Equasis, μια παγκόσμια ναυτιλιακή βάση δεδομένων. Η εταιρεία με έδρα την Ινδία ιδρύθηκε τον Ιούνιο και διαχειρίζεται μόνο αυτά τα τρία πλοία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Equasis.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο εργοστάσιο Arctic LNG 2 στα τέλη του περασμένου έτους για να αποτρέψουν την έναρξη των εξαγωγών. Ενώ οι περιορισμοί κράτησαν μακριά τις ξένες εταιρείες και σταμάτησαν την παράδοση των πλοίων που είναι έτοιμα για τον πάγο, η Ρωσία κατάφερε πιθανότατα να παρακάμψει τους περιορισμούς χρησιμοποιώντας τον σκιώδη στόλο.

Διαβάστε ακόμη: