Πριν μερικές ημέρες αναφερθήκαμε στον μεγάλο φόβο της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών να στρέψει εναντίον της όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, λόγω της πιθανής συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ στον Διαγωνισμό για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής με προϋπολογισμό 291 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για τον διαγωνισμό, οι τεχνικές προδιαγραφές του οποίου έγιναν από την ίδια την ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στον οποίο προφανώς δεν έπρεπε να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες της ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού.
Άνιση και προνομιακή μεταχείριση
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκύψει εξελίξεις για το θέμα, γιατί έχουν κατατεθεί σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης στοιχεία και έγγραφα που αποδεικνύουν την άνιση και προνομιακή μεταχείριση της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει επιδοτηθεί τα τελευταία έτη με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 600 εκατ. ευρώ) για την εκτέλεση των έργων της.
Θέτουν, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα:
1) Πώς μπορούν ιδιώτες κατασκευαστές να ανταγωνιστούν στα ίσα την ΕΥΔΑΠ, προσφέροντας υψηλότερο από την ΕΥΔΑΠ οικονομικό τίμημα, τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ έχει τη δυνατότητα να «μεταφέρει» τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις της στην οικονομική προσφορά της;
2) Είναι νόμιμο και ηθικό μια εταιρία του Δημοσίου (σημ. η ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Υπερταμείο κατά 61%), με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, να ανταγωνίζεται έναν ιδιώτη;
3) Η κυβέρνηση έχει θέσει τα ανωτέρω ζητήματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές για τα θέματα του ανταγωνισμού;
4) Η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τον κίνδυνο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις που έχει λάβει, εφόσον καταδικαστεί για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς την ΕΥΔΑΠ;
Εύλογα ερωτήματα
Έγγραφα που έχει στην κατοχή η εφημερίδα μας αποδεικνύουν ότι μόνο τα τελευταία 2 έτη η ΕΥΔΑΠ έχει λάβει 572.259.655 ευρώ για τις εργασίες αποχέτευσης που εκτελεί στην Ανατολική Αττική (Παλλήνη 51 εκατ. ευρώ, Αρτέμιδα-Ραφήνα-Σπάτα 292 εκατ. ευρώ, Νέα Μάκρη-Μαραθώνας 140 εκατ. ευρώ, Μαρκόπουλο 29 εκατ. ευρώ, Κορωπί 59 εκατ. ευρώ), μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής.
Πρόκειται για χρήματα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποδεχθεί να καταβάλουν στην Ελλάδα σε εφαρμογή της Οδηγίας 91/271 « για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων» και τα οποία καταβάλλονται στην ΕΥΔΑΠ που εκτελεί τα έργα αποχέτευσης στις περιοχές αυτές.
Τίθεται, συνεπώς, το εύλογο ζήτημα: Δεν είναι προφανές ότι η ΕΥΔΑΠ, που έχει λάβει 600 εκατ. ευρώ ως επιδοτήσεις, είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των κατασκευαστικών ομίλων, γιατί μπορεί μέρος αυτών των επιδοτήσεων να «τα ρίξει» στην προσφορά της, καθιστώντας την χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστών της;
Το τελευταίο διάστημα αποδέκτες αυτών των ανησυχιών και καταγγελιών είναι εκτός από το υπουργείο Υποδομών (που εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ) και άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, π.χ. ο υπουργός Οικονομικών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο περιφερειάρχης Αττικής (που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Περιφέρειας), κ.λ.π.
Το θέμα φαίνεται να γνωρίζουν και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Άπαντες φέρονται να έχουν διαμηνύσει στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, ότι τυχόν συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό, λόγω της προνομιακής αυτής θέσης που κατέχει, μπορεί να τινάξει στον αέρα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, στις οποίες αποβλέπει η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός για το αναπτυξιακό έργο.
Το θέμα παρακολουθούν τα στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να το φέρουν στη Βουλή, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να απολογηθεί για το αν θα ρισκάρει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, επιτρέποντας στην ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό.
Επιπλέον, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος: Με το σημερινό νομικό πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση από τον υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή.
Στην περίπτωση αυτή, όλο το βάρος θα πέσει πάνω στον κ. Καραμανλή ο οποίος για να κάνει τη χάρη να επιτρέψει στην ΕΥΔΑΠ τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα πρέπει να αναλάβει την τεράστια ευθύνη να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα επέμβουν για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς την ΕΥΔΑΠ.