Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια στην ενεργειακή μετάβαση, χωρίς ωστόσο να προετοιμάσει τους πολίτες της, δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της METLEN, μιλώντας στο συνέδριο των Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Όπως τόνισε, με μόλις το 7% των παγκόσμιων εκπομπών, η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 4%, ενώ η υπόλοιπη υφήλιος συνεχίζει με διαφορετικούς ρυθμούς.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ομίλου για την εξομάλυνση της εγχώριας αγοράς, που είναι αντιμέτωπη με υπερπροσφορά ενέργειας ΑΠΕ και μηδενικές τιμές.
Μιλώντας για την αμερικανική πολιτική, υπογράμμισε πως «από το πουθενά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίζει για τις κυρώσεις, χωρίς καν να νοιάζεται για το αν πλήττεται η Ευρώπη».
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος Τραμπ να διευθετήσει σειρά ανοικτών θεμάτων που επηρεάζουν την Ευρώπη.
Δυστυχώς ανέτοιμη η ΕΕ να εφαρμόσει το σχέδιο Ντράγκι για την ενέργεια
Στο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας, καθώς και στους στρατηγικούς στόχους του ομίλου τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευθύνων σύμβουλος της METLEN Energy & Metals, μιλώντας στο Bloomberg TV, στην εκπομπή The Pulse με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua.
Σχετικά με την είσοδο στο LSE σημείωσε πως, «αν όλα πάνε καλά, θα υποβάλουμε την αίτηση πριν το τέλος του χρόνου και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’25».
Αναφορικά με τις τιμές ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι παραμένουν υψηλές για περισσότερα από 3 χρόνια, σε όλη την Ευρώπη, και ο λόγος είναι οι τιμές του φυσικού αερίου που σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021. Τόνισε πως πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, καθώς ταυτόχρονα έχουμε πολλή ενέργεια από ΑΠΕ χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις σε δίκτυα, πιέζοντας τον ανταγωνισμό σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.
Ερωτώμενος σχετικά με την πρόσφατη Έκθεση Ντράγκι για την ενέργεια επεσήμανε πως «αυτό που προτείνεται είναι σπουδαίο για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα, διότι δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε πολιτική ένωση. Συνεπώς, προτάσεις, όπως αυτές του Ντράγκι, είναι ανεφάρμοστες ή θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν», σημειώνοτας ότι θεωρεί συνολικά το σχέδιο του Ντράγκι «υπερβολικά φιλόδοξο» και πως δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την υλοποίησή του.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, τόνισε ότι η METLEN έχει ήδη διπλασιάσει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενη κυρίως σε οργανική ανάπτυξη (σε σύνολο 20 ετών) και ο στόχος είναι να συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα, τόσο με τον ίδιο τρόπο, όσο και μέσω εξαγορών. Η εταιρεία αποπνέει υγεία και εξετάζει ευκαιρίες ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη.
Το ενεργειακό κόστος τρώει τα σωθικά της οικονομίας μας
Την πεποίθηση ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο “μέτωπο” του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γιατί μόνο όταν αυτό ισοσκελιστεί η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης.
Μιλώντας παλαιότερα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κι απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του φορέα, Λουκίας Σαράντη, ο κ.Μυτιληναίος άσκησε σκληρή κριτική κατά της ηγεσίας της Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, (που πάντως ανανέωσε τη θητεία της) επισημαίνοντας ότι “θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες” την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τη θητεία της.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050, θα αποδειχτεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε “πάρα πολλά τρισεκατομμύρια”. Πρόσθεσε δε πως το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, “τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας”.
Εκτίμησε ότι η περίφημη έκθεση Ντράγκι για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ στην ΕΕ ετησίως θα καταλήξει να είναι φωτοβολίδα και θα βρεθεί στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ έκανε λόγο για απουσία ηγετών στην Ευρώπη, πολιτικού διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ. Επανέλαβε ακόμα ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την ΕΕ το 2024.
Που πάει η Ελληνική οικονομία
Σε ερώτημα της κυρίας Σαράντη για την ελληνική οικονομία, ο κ.Μυτιληναίος επισήμανε ότι, δυστυχώς, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται, κάτι που σημαίνει ότι παρόλα τα μνημόνια, την αυστηρότητα και την πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, “δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική”. Επισήμανε ωστόσο ότι η βιομηχανία “είναι εδώ και το παλεύει”, “θέλω να πιστεύω με επιτυχία”.
Πρόσθεσε πως “αυτή τη στιγμή μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη (…) Η δεύτερη τετραετία όπως όλες οι δεύτερες, φαίνεται λίγο πιο δύσκολη. Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ. Μπορεί να μην ακούμε κανονιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αν προσέξουμε λίγο θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζουμε, με πρώτο και κύριο το ενεργειακό κόστος και διαμέσου αυτού σε όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο, τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας” υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι ενώ η ενεργειακή κρίση συνδέεται ευρέως με τον πόλεμο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι από εκεί έχει αρχίσει.
“Απλώς ο πόλεμος έκανε την κατάσταση να φτάσει στο “ως εκεί και μη παρέκει”. Αν συνέβη ένα γεγονός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στο να φτάσει η Ευρώπη εκεί που έφτασε από πλευράς ενεργειακής κρίσης ήταν η ανατίναξη των αγωγών του North Stream” τόνισε.
Θα πετάξουν στο καλάθι την έκθεση Ντράγκι
Τον φόβο ότι η έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει εξέφρασε ο κ.Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι ή θα πεταχτεί στον κάλαθο τον αχρήστων ή θα καταλήξει σε “αρχείο του κτιρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες”. Κι αυτό διότι όσα λέει ο Ντράγκι “είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει υπέρβαση”.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν ο Ντράγκι μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης 800 δισ. ευρώ ετησίως, την απάντηση την έλαβε από τον Γερμανό αντικαγκελάριο την ίδια ημέρα, ότι αυτό μπορεί να το ξεχάσει. Οπως είπε, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες ως μηδενικές, διότι δεν έχει προηγηθεί πολιτική ένωση της Ευρώπης και για κάθε ζήτημα σχεδόν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνήσουν.
Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΕ δεν έχει πια ηγέτες διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Κολ, και όσοι έχει σήμερα, δεν μπορούν να την πάνε μπροστά, καθώς ούτε το σθένος έχουν ούτε την εσωτερική υποστήριξη στη χώρα τους και σπαράσσονται πολιτικά από ακραίες πολιτικές δυνάμεις που σιγά-σιγά καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο πολιτικό χώρο.
Όσον αφορά την Κομισιόν, επισήμανε ακόμα ότι η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμέσου αυτής αύξησε από χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της, ώστε να είναι κράτος εν κράτει. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έχει περισσότερη δύναμη από το συμβούλιο των υπουργών, από το οποίο παίρνει εντολές.
Ανέφερε δε, ως προς τη γραφειοκρατία, το παράδειγμα μιας εκ των μεγαλύτερων χημικών εταιρειών στον κόσμο, η οποία λαμβάνει -όπως είπε- κάθε χρόνο 44.000 κοινοτικές οδηγίες μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονταν άλλη μία διοίκηση, για να είναι σύννομες με όσα λέει η Κομισιόν.
Ο κ.Μυτιληναίος χαρακτήρισε ακόμα την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου από τον πρωθυπουργό ως την ιδανικότερη, ενώ πρόσθεσε ότι αντίθετα, οι επιλογές εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως της Λιθουανίας ή της Δανίας, για την Κομισιόν ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές και όχι στηριγμένες στην αξία ή την εμπειρία. “Δεν ξέρω κατά πόσον ένα τέτοιο Κολέγιο Επιτρόπων θα μπορέσει να πάει ΕΕ παραπέρα προς συμφέρον της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών, όχι του G7, έχω κάποιες αμφιβολίες” είπε χαρακτηριστικά.