Εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  και την επενδυτική στρατηγική στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 δημοσιοποίησε η Euroxx.

Όπως σημειώνεται σε πολυσέλιδο report του τμήματος Wealth Management της χρηματιστηριακής, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% στο β’ τρίμηνο του 2021, έναντι αύξησης 4,5% στο α’ τρίμηνο, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει αναπτυχθεί κατά 8% στα τέλη του έτους και κατά 3% το 2022.

Οι επενδύσεις και η συσσώρευση αποθεμάτων κατάφεραν να αντισταθμίσουν και με το παραπάνω τις συνέπειες της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα του covid-19 στην ιδιωτική κατανάλωση και τον τουρισμό. Επισημαίνεται παράλληλα ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με την μικρότερη διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (7%).

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη σε αγορές – κλειδιά ενδυνάμωσαν την μεταποιητική δραστηριότητα παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα – ο δείκτης PMI στην Ελλάδα έφτασε υψηλό 21 ετών τον Αύγουστο.

Η Euroxx αναφέρει πως η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα APP της ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022 – αν πραγματοποιηθούν – θα συνεχίσουν να κρατούν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Επενδυτική Στρατηγική του τμήματος Wealth Management για το 4ο Τρίμηνο του 2021, η αναμενόμενη απόδοση των πληθωριστικών κυβερνητικών ομολόγων (TIPS) υπερτερεί προς το παρόν σε σχέση με τα κυβερνητικά ομόλογα. Με βάση τα ιστορικά χαμηλά spreads των ομολόγων, τόσο τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield bonds) όσο και τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας (investment grade bonds) έχουν μικρή πιθανότητα θετικής απόδοσης. Τα εξασφαλισμένα δάνεια (senior loans) αποτελούν μία ελκυστική επιλογή κυρίως χάρη στην θετική τους σχέση με τα επιτόκια. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Euroxx, συστήνεται προσεκτική επιλογή εκδοτών με χαμηλή διάρκεια.

Ευνοούνται οι κλάδοι της ενέργειας, των τραπεζών και των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν πιθανό επιβραδυντικό παράγοντα στην άνοδο των μετοχικών αξιών, αν και κλάδοι που δεν εξαρτώνται (χρηματοοικονομικός, software, internet) μπορούν να επωφεληθούν της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης. Τέλος, οι κλάδοι των υλικών και των υποδομών θα επωφεληθούν των κυβερνητικών προγραμμάτων σε ΗΠΑ (infrastructure) και Γερμανία (green investments, digitalization).

Η Euroxx επίσης τονίζει πως η επένδυση ενός ποσοστού του χαρτοφυλακίου σε Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Μεταβλητότητας αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί, καλή αντιστάθμιση σε γεγονότα έντονης μεταβλητότητας.