Σε λίγες ώρες η Μαρίνα Σάττι θα ανέβει στη σκηνή του 68 διαγωνισμού της Eurovision που διεξάγεται στη Σουηδία και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «Ζάρι».
Ο μεγάλος τελικός θα ξεκινήσει να μεταδίδεται από την ΕΡΤ στις 10 το βράδυ και συνολικά συμμετέχουν 25 χώρες και όχι 26, καθώς η Ολλανδία αποκλείστηκε.
Το «Ζάρι» έχει αγαπηθεί ήδη από τους φαν του διαγωνισμού και πολλοί εκτιμούν πως δικαιούται μια υψηλή θέση στον τελικό. Στο εξωτερικό, τα σχόλια για το ελληνικό τραγούδι ήταν από την αρχή θετικά, με αρκετούς να ξεχωρίζουν τον ελληνικό στίχο, τη φωνή της Μαρίνας Σάττι και τη μουσική.
Αυτή τη στιγμή όμως, τα στοιχήματα δείχνουν την Ελλάδα στην 8η θέση, από την 9η που είχε παραμείνει τις προηγούμενες ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το τελικό αποτέλεσμα, αφού το televoting παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της βαθμολογίας και η Ελλάδα εκεί τα πάει αρκετά καλά σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός διαγωνισμός θα κυλήσει με αρκετή αγωνία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν κάποια φαβορί που «απειλούν» απόψε την ελληνική συμμετοχή.
Έμπειροι σχολιαστές του διαγωνισμού έχουν εκτιμήσει πως ο φετινός διαγωνισμός θα είναι «δύσκολος», συνεπώς τα πάντα μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η Κροατία με τον Baby Lasagna μπήκε από την αρχή στην κορυφή της λίστας των προγνωστικών με το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» και παραμένει εκεί μέχρι τώρα. Ο Κροάτης έχει ένα πολύ δυναμικό τραγούδι και μία έντονη σκηνική παρουσία, που στον ημιτελικό παρέσυρε το κοινό στους ρυθμούς του.
Το Ισραήλ έρχεται δεύτερο στα προγνωστικά, από την όγδοη θέση που βρισκόταν για αρκετές εβδομάδες. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες συμμετοχές και οι αποδοκιμασίες εναντίον της τραγουδίστριας Εντέν Γκολάν είναι πάρα πολλές. Μάλιστα, κατά την εμφάνιση της τραγουδίστριας στη σκηνή της Eurovision με το «Hurricane» υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις, που η EBU χρησιμοποίησε ειδική τεχνολογία για να μην περνάνε τα γιουχαρίσματα στη ζωντανή μετάδοση.
Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Nemo από την Ελβετία και το τραγούδι «Code». Mε μία λιτή αλλά ξεχωριστή σκηνική παρουσία, η φωνή και μόνο του 24χρονου τραγουδιστή αρκεί για να εντυπωσιάσει τους φαν της Eurovision. Σκοπός του όπως είχε δηλώσει εδώ και καιρό εξάλλου, ήταν η συμμετοχή της Ελβετίας φέτος, να βασιστεί στην ερμηνεία.
H Γαλλία εμφανίζεται με μία «δυνατή» μπαλάντα και η φωνή του Slimane έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Το «Mon Amour» θυμίζει σε αρκετούς θαυμαστές του μουσικού διαγωνισμού την «παλιά καλή Eurovision» και η Γαλλία αναμένεται να εξασφαλίσει υψηλή θέση στα τελικά αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε με την Ιρλανδία και το non binary Bambie Thug που θα τραγουδήσει το «Doomsday Blue». Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ως «μια ωδή στην queer κοινότητα» και μπορεί η εμφάνιση του Bambie Thug να… τρόμαξε αρκετούς τηλεθεατές, το τραγούδι όμως άρεσε και μάλιστα πολύ.
Η Ουκρανία επίσης δεν έχει περάσει απαρατήρητη φέτος, με τις Αlyona alyona και Jerry Heil να ερμηνεύουν το «Teresa & Maria». Οι φωνές των δύο γυναικών έχουν εντυπωσιάσει, το ίδιο και η σκηνική τους παρουσία, συγκινώντας το κοινό.
Η Angelina Mango με το «La noia» εκπροσωπώντας την Ιταλία θεωρείται επίσης φαβορί. Το τραγούδι εντυπωσίασε την Ευρώπη, με 58 εκατομμύρια streams και προσγείωσε την τραγουδίστρια στο top 25 παγκόσμιο viral chart του Spotify.
Η λίστα των φαβορί έκλεινε κανονικά με το «EuroPapa» από την Ολλανδία, όμως αποκλείστηκε πριν μερικές ώρες. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης είχε καταφέρει να ξεσηκώσει το πλήθος με το τραγούδι στον δεύτερο ημιτελικό, το οποίο και στο τέλος της εμφάνισής του, αφιέρωσε στον πατέρα του.
Με επίσημη ανακοίνωσή της η EBU ενημέρωσε πως ο Ολλανδός τραγουδιστής Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον αποψινό μεγάλο τελικό της Eurovision. Αν και η διοργάνωση δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς έχει συμβεί σχετικά με το περιστατικό, για το οποίο κατηγορείται ο καλλιτέχνης, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του. Η ανακοίνωση ωστόσο, κάνει λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά» απέναντι σε μέλος της παραγωγής.
Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:
1. Σουηδία / Marcus & Martinus – Unforgettable
2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil – Teresa & Maria
3. Γερμανία / Isaak – Always on the Run
4. Λουξεμβούργο / Tali – Fighter
5. Ισραήλ / Eden Golan – Hurricane
6. Λιθουανία / Silvester Belt – Luktelk
7. Ισπανία / Nebulossa – Zorra
8. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
9. Ιρλανδία / Bambie Thug – Doomsday Blue
10. Λετονία / Dons – Hollow
11. Ελλάδα / Marina Satti – ZARI
12. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander – Dizzy
13. Νορβηγία / Gåte – Ulveham
14. Ιταλία / Angelina Mango – La noia
15. Σερβία / Teya Dora – Ramonda
16. Φινλανδία / Windows95man – No Rules!
17. Πορτογαλία / Iolanda – Grito
18. Αρμενία / LADANIVA – Jako
19. Κύπρος / Silia Kapsis – Liar
20. Ελβετία / Nemo – The Code
21. Σλοβενία / Raiven – Veronika
22. Κροατία / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
23. Γεωργία / Nutsa Buzaladze – Firefighter
24. Γαλλία / Slimane – Mon amour
25. Αυστρία / Kaleen – We Will Rave
Διαβάστε ακόμη:
- Γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη: Σπάνιες εικόνες με το Βόρειο Σέλας πάνω από την βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ
- Στράτος Τζώρτζογλου: Χώρισαν με την Σοφία Μαριόλα
- Αγορά: Μικρές «ανάσες» σε λιανεμπόριο και εστίαση το Πάσχα
- Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί