Στην έκτη θέση της λίστας της Eurostat με τις παραλίες που διαθέτουν τα καθαρότερα νερά βρίσκεται η Ελλάδα.

Πρώτη στη λίστα είναι η Λιθουανία με το απόλυτο 100% των καθαρών νερών σύμφωνα με την Eurostat. Ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό 99,12%, η Κροατία με 98,43% και η Μάλτα με 97,7%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με ποσοστό 97,62%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση με 95,77% ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία και η Σλοβακία, στην 7η και 8η θέση με ποσοστά 95,63% και 95,24% αντίστοιχα. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ισπανία και η Ιταλία με 93,24% και 88,20% η καθεμία.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν ποσοστό 88,36%. Σημειώνεται δε, ότι η συγκεκριμένη λίστα καταγράφει αποκλειστικά τις παραλίες και τα σημεία κολύμβησης και όχι το σύνολο των υδάτων μιας χώρας.

Ο Στόχος Αειφόρου Ανάπτυξης «Η ζωή κάτω από το νερό», που δημοσίευσε η Eurostat για το 2019 στοχεύει στη διατήρηση των καθαρών ωκεανών διασφαλίζοντας τη βιώσιμη χρήση τους.

Αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, την προστασία τουλάχιστον του 30% των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, καθώς και την πρόληψη και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και των επιπτώσεων της οξύνισης των ωκεανών.

Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου δείκτη, όπως αναφέρει η Eurostat, επικεντρώνεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της θαλάσσιας διατήρησης, στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας και στην εξασφάλιση υγιών ωκεανών.