Η EuroLeague προχωρά σε μια σημαντική αναμόρφωση των οικονομικών της κανονισμών, εισάγοντας τα Πρότυπα Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (CBS). Αυτοί οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στη δημιουργία μιας πιο ισότιμης και διαφανούς χρηματοοικονομικής δομής μεταξύ των συμμετεχόντων ομάδων, ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητα και την προστασία των παικτών.

Με τη θέσπιση ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων αμοιβών, καθώς και την πρόβλεψη αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ανισοτήτων, η EuroLeague στοχεύει σε μια πιο δίκαιη κατανομή των οικονομικών πόρων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ομάδων και παικτών. Η εφαρμογή των νέων κανονισμών θα ξεκινήσει με μια μεταβατική περίοδο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τη σεζόν 2027-28, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά αθλήματα, οι κανονισμοί συνδέουν τα επίπεδα αμοιβών των παικτών με την συλλογική επιχειρηματική απόδοση. Οι κανονισμοί έχουν συμφωνηθεί με τους συλλόγους και την ELPA.
Η Συνέλευση των Μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA) ενέκρινε την εφαρμογή των Προτύπων Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (CBS), ένα νέο σύνολο κανονισμών που διευρύνει το πεδίο των υφιστάμενων Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας & Fair Play (FSFPR).

Στόχοι και ιστορικό των Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας & Fair Play

Οι Κανονισμοί Οικονομικής Σταθερότητας & Fair Play εφαρμόστηκαν πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15 με στόχο την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των συλλόγων από τον οικονομικό κίνδυνο μεμονωμένων συλλόγων, περιορίζοντας τη συμβολή των μετόχων και προωθώντας την επιχειρηματική απόδοση. Τα CBS θα συνυπάρχουν με τους ήδη ενεργούς Κανονισμούς Οικονομικής Σταθερότητας & Fair Play, όπως το σύστημα για ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι έλεγχοι στη συνολική οικονομική κατάσταση των συλλόγων, μεταξύ άλλων, προκειμένου να:

  • Ευθυγραμμίσουν τους στόχους των εμπλεκομένων μέσω του καθορισμού ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων αμοιβών σε σχέση με τα συλλογικά έσοδα των συλλόγων, ενισχύοντας την εμπορική συνεργασία μεταξύ τους.
  • Προωθήσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία καθορίζοντας όρια στις δαπάνες για παίκτες που θα είναι ίσα για όλες τις ομάδες της διοργάνωσης με βάση τα συλλογικά έσοδα των συλλόγων.
  • Προλάβουν ακατάλληλες πρακτικές παρακολουθώντας τη συμμόρφωση κάθε συλλόγου με τα προ-καθορισμένα επίπεδα πριν την εγγραφή των παικτών κάθε σεζόν.
  • Ενισχύσουν τη διαφάνεια μεταξύ των συμμετεχουσών ομάδων.

Συνεργατική διαδικασία και εξέλιξη των κανονισμών

Τα νέα CBS αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από μια συνεργατική διαδικασία με επιτροπή συλλόγων. Παρουσιάστηκαν και συμφωνήθηκαν με την Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA). Τα CBS αποτελούν τη φυσική εξέλιξη των υφιστάμενων Κανονισμών Οικονομικής Σταθερότητας & Fair Play, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες πραγματικότητες των συλλόγων και της διοργάνωσης, παρέχοντας ίσα επίπεδα αμοιβών για όλους τους συλλόγους βάσει των μέσων συλλογικών εσόδων των συλλόγων της EuroLeague, αντί για τα έσοδα του κάθε μεμονωμένου συλλόγου. Αυτή η έννοια βασίζεται στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα της διοργάνωσης, εναρμονίζοντας τον αντίκτυπο των διαφορετικών φορολογικών μοντέλων στην ήπειρο, αποτιμώντας όλους τους δείκτες σε καθαρά ποσά.

Νέα επίπεδα αμοιβών και επενδύσεις στους παίκτες

Οι ενημερωμένοι κανονισμοί FSFPR θα εισαγάγουν τρία κοινά επίπεδα αμοιβών για όλες τις ομάδες – Βάση, Υψηλό και Χαμηλό – τα οποία θα υπολογίζονται σύμφωνα με τα μέσα καθορισμένα έσοδα των συλλόγων (LCDR: έσοδα από αγώνες, εμπορικά και άλλα) που παράγονται σε περίοδο δύο ετών. Αυτά τα επίπεδα θα καθορίζουν τις ελάχιστες και μέγιστες δαπάνες κάθε συλλόγου για αμοιβές, επιτρέποντας εξαιρέσεις για ορισμένους παίκτες με στόχο την προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων. Είναι η πρώτη φορά που εισάγεται ένα υποχρεωτικό κατώτατο όριο δαπανών για τις αμοιβές των παικτών εντός των FSFPR, διασφαλίζοντας ότι ένα ελάχιστο καθαρό ποσοστό 32% όλων των συλλογικών εσόδων θα διατίθεται στους αθλητές της EuroLeague, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με τους παίκτες, των οποίων η συμβολή στην αύξηση των εσόδων θα επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα των αμοιβών τους.

Χαμηλό Επίπεδο Αμοιβών (Low Remuneration Level – LRL) (32% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Συλλόγων (LCDR), υπολογισμένα στην αγοραία αξία σε περίοδο δύο σεζόν):

Το ελάχιστο καθαρό ποσό που οι σύλλογοι πρέπει να ξοδεύουν στις αμοιβές των εγγεγραμμένων παικτών. Οι συνδεδεμένοι σύλλογοι, δηλαδή οι σύλλογοι που δεν συμμετέχουν με μακροχρόνια άδεια, θα επιτρέπεται να έχουν μείωση στο Χαμηλό Επίπεδο Αμοιβών.

Βασικό Επίπεδο Αμοιβών (Base Remuneration Level – BRL) (40% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Συλλόγων (LCDR)):

Το μέγιστο καθαρό ποσό που όλοι οι σύλλογοι μπορούν να ξοδέψουν στις αμοιβές των εγγεγραμμένων παικτών, εξαιρουμένων των: Βασικών Παικτών (Anchor Players), Παικτών Κάτω των 23 Ετών (U23 Players), Παικτών με Μακροχρόνια Θητεία (Extended-Tenure Players), Μακροχρόνια Τραυματισμένων Παικτών (Long-Term Injured Players) και Εξαιρέσεων Μεσαίας Κατηγορίας (Medium-Range Exceptions).

Υψηλό Επίπεδο Αμοιβών (High Remuneration Level – HRL) (60% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Συλλόγων (LCDR)):

Το μέγιστο καθαρό ποσό που κάθε σύλλογος μπορεί να ξοδέψει στις αμοιβές των εγγεγραμμένων παικτών, συμπεριλαμβανομένων των Βασικών Παικτών (Anchor Players), εξαιρουμένων των Παικτών Κάτω των 23 Ετών (U23 Players), των Παικτών με Μακροχρόνια Θητεία (Extended-Tenure Players), των Μακροχρόνια Τραυματισμένων Παικτών (Long-Term Injured Players) και των Εξαιρέσεων Μεσαίας Κατηγορίας (Medium-Range Exceptions).

Αποζημίωση Ανταγωνιστικής Ισορροπίας (Competitive Balance Compensation – CBC):

Οποιοσδήποτε σύλλογος που ξοδεύει πάνω από τα καθορισμένα όρια του Βασικού ή/και του Υψηλού Επιπέδου Αμοιβών θα απαιτείται να αποζημιώσει όλους τους άλλους συλλόγους που παραμένουν εντός των καθορισμένων ορίων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Τα CBS θα έχουν μια περίοδο μετάβασης διάρκειας μιας πλήρους σεζόν (2024-25) για τους συμμετέχοντες συλλόγους, ώστε να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς, ενώ τα μέτρα θα εισάγονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο σεζόν, με πλήρη εφαρμογή για τη σεζόν 2027-28.

Η Euroleague , εκ μέρους των συλλόγων της, ευχαριστεί την ELPA για τη συνεργασία και την υποστήριξή της στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, μεγαλύτερη προστασία των παικτών από χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και μια αληθινή συνεργασία που ενοποιεί συλλόγους, παίκτες και τη διοίκηση της λίγκας υπό τον κοινό, καθολικό στόχο της ανάπτυξης της EuroLeague.

Διαβάστε ακόμη: