Για ένα εξάμηνο – φωτιά προετοιμάζεται το Eurogroup, καθώς από σήμερα ξεκινούν και επίσημα οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ.
Οι συζητήσεις για τους νέους κανόνες που θα διέπουν τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών μετά το 2023 αναμένεται να είναι θυελλώδεις στο Eurogroup, καθώς έως το τέλος της άνοιξης, η Κομισιόν θα πρέπει να έχει αποφασίσει (μετά και από κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με κάθε χώρα ξεχωριστά) το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ και το ετήσιο «ταβάνι» για τα ελλείμματα.
Πάντως, το γνωστό «μπλοκ» των βόρειων χωρών έχει εκφράσει τις προθέσεις του εδώ και λίγους μήνες, καθώς ζητά σκληρές δημοσιονομικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρέους σε όλη την Ευρωζώνη.
Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα “The Telegraph”, μέσω της οποίας ζήτησε τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, «οι κανόνες για το χρέος πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σύνεση αλλά και να επιτρέπουν «ρεαλιστικούς» στόχους μείωσης του χρέους μαζί με εξαιρέσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως οι πράσινες δαπάνες».
Το πρώτο θέμα συζήτησης στο Eurogroup, πάντως, θα είναι η οικονομική προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης με φόντο την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της πάνω στην ανάπτυξη, όπως επίσης και της ενεργειακής κρίσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις για το ζήτημα, με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Laurence Boone.