Μέρισμα περίμεναν οι μέτοχοι της Eurobank για τη χρήση του 2022, αλλά το ποσό που είχε προϋπολογιστεί θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την επαναγορά του 1,4%, του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.
Και έτσι η διανομή μερίσματος μετατίθεται για το 2024 από τα κέρδη της φετινής χρήσης.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 η Eurobank και στη συνέχεια τα εξήγησε λεπτομερώς η διοίκηση της στους διεθνείς αναλυτές.
Όπως ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, έχουν γίνει συζητήσεις με τον SSM, με τον επόπτη να δίνει αρχικά το «πράσινο φως», ενώ η επίσημη έγκριση του αναμένεται πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας στις αρχές Ιουνίου, η οποία και θα πρέπει να επικυρώσει την πρόταση για την επαναγορά του ποσοστού.
Μετά την έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων η τράπεζα θα υποβάλλει την πρόταση της στο ΤΧΣ όπως προβλέπει ο νόμος για την στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία: «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική μας. Συγκεκριμένα, για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών».
Ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε ακόμα πως:
-για κάθε μια μονάδα που αυξάνονται τα επιτόκια από την ΕΚΤ, το όφελος της Eurobank είναι 200 εκατ. ευρώ
-τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν φέτος στο 1,870 δισ. ευρώ (στο 1,55 δις ευρώ το 2022) και να σταθεροποιηθούν στα 1,840 δισ. ευρώ το 2025.
– η τράπεζα αναζητά νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε Βουλγαρία, Κύπρο αλλά και Ελλάδα.
-νέο business plan της τράπεζας προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% – 13% κατ’ έτος, αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% ετησίως
-ετήσια αύξηση χορηγήσεων 7%, με δανειοδοτήσεις κυρίως που αφορούν: υποδομές και ακίνητα, ενέργεια – πράσινη μετάβαση, τηλεπικοινωνίες – ψηφιακή αναβάθμιση και τουρισμός.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν στο 5,2% στο τέλος του 2022 και η τράπεζα για το 2023 αναμένει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τα πλέον ευαίσθητα να «σκάσουν» τα στεγαστικά δάνεια.