H πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές μετοχές καθώς αύξησε το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, επιδείνωσε τις πληθωριστικές δυνάμεις, δημιούργησε αμφιβολίες για την μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε το αφήγημα από την ανάκαμψη προς το στασιμοπληθωρισμό, αναφέρει σε ανάλυσή της για τις ελληνικές μετοχές, η Eurobank Equities.

Οι αναλυτές καλούν τους επενδυτές να «πουλήσουν τα ράλι», καθώς εκτιμούν ότι η όποια ανάληψη ρίσκου δεν θα είναι διατηρήσιμη χωρίς σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Έτσι θα έβλεπε τις πιθανές μεγάλες κινήσεις ανόδου ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και θα περίμενε να καθίσει η σκόνη στο γεωπολιτικό μέτωπο.

Όπως τονίζεται, το ελληνικό χρηματιστήριο ενσωμάτωσε γρήγορα την εκτίναξη των ασφαλίστρων κινδύνου (ERP +140 μ.β. μετά την εισβολή της Ρωσίας) έχοντας χάσει περίπου 17% στις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Από το πρόσφατο χαμηλό στις 8 Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 9 %, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη διάχυση των εντάσεων και επαναπροσδιορίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποαποδώσει έναντι του Stoxx 600 κατά σχεδόν 8% από την έναρξη της κρίσης, χάνοντας περίπου 9% και σε ετήσια βάση παραμένει σε υπεραπόδοση (κατά περίπου 4% έναντι του Stoxx 600).

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης υποαποδώσει έναντι των τραπεζών της περιφέρειας κατά 8% περίπου από την έναρξη της σύγκρουσης. αλλά, σε ετήσια βάση, έχουν αυξηθεί κατά 5% έχοντας υπεραποδώσει έναντι των τραπεζών της ΕΕ κατά περίπου 10%.

https://radar.gr/keyword/chrimatistirio

Τρία «πολεμικά» σενάρια

Δεδομένου του βασικού σεναρίου της Eurobank Equities, που προβλέπει επιδείνωση του μείγματος ανάπτυξης/πληθωρισμού, αλλά υγιή ανάπτυξη, κάνει λόγο για περιθώρια υπεραπόδοσης για μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Μυτιληναίος και οι τράπεζες, με την Εθνική να αποτελεί την κορυφαία επιλογή (top pick). Ωστόσο,  η Eurobank Equities, τοποθετεί το  χαρτοφυλάκιό μακριά από την έκθεση σε εμπορεύματα, αφαιρώντας τη ΔΕΗ.

Το πτωτικό (bear) σενάριο, κάνει λόγο για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και ύφεση, ενώ το ανοδικό σενάριο «βλέπει» αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.