«Eurobank 2030». Είμαστε στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για να χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά τους σχέδια.

Αυτό δήλωσε σύσσωμη η διοίκηση της Eurobank στην παρουσίαση του business plan «Eurobank 2030 – Τράπεζα της Ανάπτυξης» και ξεκαθάρισε πως όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους που είναι bankable, πληρούν δηλαδή τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδοτούνται από την τράπεζα. Ενώ ολιστική είναι η αντιμετώπιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ένα πλέγμα υπηρεσιών που της βοηθά να ενισχύσουν την παρουσία τους και την εξωστρέφειά τους, αλλά και να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Το project «Eurobank 2030 – Τράπεζα της Ανάπτυξης» στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1ον: Την υποστήριξη των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και ρευστότητας για τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή τους και την υποστήριξη των εμβληματικών έργων υποδομής που υλοποιούνται, με την τράπεζα να στοχεύει σε εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Οι ESG επενδύσεις έχουν στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

2ον: Τη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητά τους με στόχο τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, αξιοποιώντας στο μέγιστο και τις μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και ελληνικών προγραμμάτων.

3ον: Την καινοτομία στην εξυπηρέτηση με το νέο Phygital μοντέλο που συνδυάζει τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία με την εμπειρία του, υψηλής κατάρτισης, προσωπικού της τράπεζας, προσφέροντας εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε επιχείρηση.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, αναφερόμενος στο πόσες και ποιές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν οι τράπεζες σημείωσε πως: η περίμετρος των bankable επιχειρήσεων ορίζεται στις 100.000, αυτές έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ενώ περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για να δανειοδοτηθούν.

Όπως είπε: Οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 5 εκατ ευρώ είναι περίπου 2.500, και άλλες 15.000 με 18.000 επιχειρήσεις έχουν τζίρο 1 με 5 εκατ. ευρώ. Ενώ στις 740 χιλιάδες υπολογίζονται οι επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 500.000 ευρώ.

Τρεις είναι οι λόγοι που «κόβονται» από τη χρηματοδότηση οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις:

– επειδή έχουν «κόκκινες» οφειλές και εμφανίζονται στον Τειρεσία

– επειδή είναι υπερδανεισμένες

– ή εμφανίζουν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

Την περίοδο 2017-20121 πετύχαμε αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων κατά 40% ( 3,5 δις ευρώ) και την επόμενη τριετία «περιμένουμε επενδυτική έκρηξη» και η τράπεζα θα πετύχει καθαρή πιστωτική στο corporate χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 20% που αντιστοιχούν σε εκταμιεύσεις 5,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking.

«Υπολογίζουμε, συνέχισε, ότι στους κλάδους της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. που αναλύονται ως εξής: 4 δισ. στον Τουρισμό, 10 δισ. στη Ναυτιλία, 6 δισ. στην Ενέργεια, 5 δισ. σε Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, 3 δισ. σε Real Estate και 4 δισ. στη Βιομηχανία & Μεταποίηση, με την ανάγκη για χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα 25 δισ. ευρώ».

Στις μικρές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking, σημειώνοντας πως η Eurobank, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021.

Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν όλα τα ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα χρηματοδότησης και ταυτόχρονα τις στηρίζουμε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα πρόκειται σύντομα να προσφέρει επαγγελματικά επενδυτικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, αναγνωρίζοντας την αξία της διασφάλισης χρηματοδότησης με τα σημερινά χαμηλά επιτόκια.

«Eurobank 2030»: Τα καταστήματα του μέλλοντος

Το «πάντρεμα» της τεχνολογίας με την φυσική εξυπηρέτηση στο κατάστημα είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η Eurobank.

Στη νέα λογική του phygital αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Group Transformation, Digital & Retail Banking και Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Operating Officer & Διεθνών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι σημείωσαν πως:

Κινούμαστε με μια νέα αντίληψη για την τραπεζική. Κομβικής σημασίας στο μετασχηματισμό είναι το μοντέλο Phygital που συνδυάζει την τεχνολογία με την εμπειρία των ανθρώπων μας, για τη στήριξη των πελατών μας, οικογενειών και όλων των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρότερων, προς μια νέα καλύτερη, εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το νέο μοντέλο καταστήματος ονομάστηκε future branch και είναι απλό στη χρήση του και ευέλικτο. Μία νέα λογική που παντρεύει την φυσική εξυπηρέτηση με την τεχνολογία και χτίζει τη νέα αντίληψη για τη σχέση της τράπεζας με τους πελάτες της.

Τα νέα καταστήματα της τράπεζας αποτυπώνουν έναν καινούργιο, άμεσο, προσωποποιημένο τρόπο εξυπηρέτησης. Στα καταστήματα καταργούνται τα παραδοσιακά γκισέ, διαδραστικά service bars διευκολύνουν τις απλές συναλλαγές, ενώ στον ειδικό χώρο υποδοχής οι πελάτες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από φιλικές στη χρήση οθόνες και να ενημερωθούν για προϊόντα. Τα future branches είναι σχεδιασμένα, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Η εφαρμογή ψηφιακών μέσων καταργεί τις αφίσες και το έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή αποστολή εγγράφων ελαχιστοποιεί τις εκτυπώσεις τραπεζικών παραστατικών.