Ο τελικός στο Euro 2022 Γυναικών ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης για τελικό διοργάνωσης είτε ανδρικής είτε γυναικείας. Ωστόσο παρά το υψηλό ενδιαφέρον (σε Αγγλία και Γερμανία ο τελικός -στον οποίο η οικοδέσποινα επικράτησε με 2-1 της δεύτερης στην παράταση- κατέρριψε και το ρεκόρ τηλεθέασης για γυναικείο ποδόσφαιρο), η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η UEFA, τα χρήματα που μοιράζει στις ομάδες που συμμετέχουν είναι πενιχρά σε σχέση με αυτά που δίνει για τη διοργάνωση των ανδρών.

Σύμφωνα με την ΕΥ το Euro 2022 θα αποφέρει έσοδα άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από εκείνο στο τελευταίο τουρνουά στην Ολλανδία το 2017.

Εντούτοις, ενώ η UEFA διπλασίασε το χρηματικό έπαθλο για το Euro 2022 γυναικών στα 16 εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να συνιστά μόνο ένα μικρό μέρος των 331 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το τουρνουά ανδρών πέρυσι -η νικήτρια Ιταλία, αποκόμισε 10 εκατ. ευρώ μόνο από τον τελικό.

«Έχουν περάσει μόνο τέσσερα χρόνια που η Super League Γυναικών (το κορυφαίο γυναικείο πρωτάθλημα της Αγγλίας) κατέστη πλήρως επαγγελματικό», αναφέρει η Κάρι Νταν, συγγραφέας ενός βιβλίου για την άνοδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αγγλία, σε συνέντευξή της στο BBC. «Ήταν μια τεράστια αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Από τη μεριά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ζητήσει ίσες αμοιβές στον ανδρικό και γυναικείο αθλητισμό και ειδικότερα στις εθνικές ομάδες. Χθες Κυριακή δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Όλιβερ Μπίρχοφ, τον επικεφαλής των εθνικών ομάδων της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή.

«Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι η ίση ανταμοιβή παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγώνες σαν αυτόν», τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό όμιλο ARD στη διάρκεια του ημιχρόνου του τελικού στο στάδιο Γουέμπλεϊ. «Σε πολλά πρωταθλήματα αυτό συμβαίνει ήδη».

Τον αγώνα παρακολούθησαν 87.192 φίλαθλοι, ένα νούμερο που καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ για τελικό του Euro ανδρών ή γυναικών, όταν η εθνική ομάδα ανδρών της Ισπανίας αντιμετώπισε τη Σοβιετική Ένωση στο Σαντιάγο Μπερναμπέου το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης το 1964.

Τηλεοπτικά, το BBC ανέφερε ότι τον τελικό παρακολούθησαν 17,4 εκατ. τηλεθεατές, ενώ 17,9 εκατ. υπολογίζεται ότι ήταν οι Γερμανοί τηλεθεατές, νούμερα που συνιστούν ρεκόρ τηλεθέασης και για τις δύο χώρες.

Να σημειωθεί ότι για την Αγγλία, η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι η πρώτη επικράτηση σε μεγάλη διοργάνωση από το 1966, όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο, διοργάνωση που επίσης διεξήχθη στην Αγγλία, στον τελικό στο παλιό Γουέμπλεϊ η διοργανώτρια αντιμετώπισε επίσης τη Γερμανία, της οποίας επικράτησε επίσης στην παράταση με σκορ όμως 4-1 αντί για 2-1 που ήταν το σκορ του χθεσινού αγώνα.

Η στιγμή που η Κέλι έβγαλε την μπλούζα της, αφού έβαλε το γκολ

Εντωμεταξύ η Κλόε Κέλι έχει μετατραπεί κάτι σαν εθνική ηρωίδα σήμερα στη Βρετανία ενώ η φωτό της που έβγαλε τη μπλούζα της και έμεινε με το σουτιέν της χαρακτηρίζεται ως εμβληματική και ιστορική.

Συγκεκριμένα, η στιγμή που η Κλόε Κέλι έβγαλε τη μπλούζα της για να τρέξει στον αγωνιστικό χώρο με το αθλητικό της σουτιέν, αφού σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Euro 2022, χαιρετίστηκε από τους οπαδούς ως «η πιο φεμινιστική εικόνα της δεκαετίας».

Η 24χρονη αναπληρωματική παίκτρια έβγαλε τη φανέλα της αφού έβαλε το νικητήριο γκολ και έτρεξε γύρω από το γήπεδο μαζί με τις συμπαίκτριές της.

Πολλοί οπαδοί ξετρελάθηκαν με τη φωτό της στο διαδίκτυο, με έναν να σχολιάζει: «Η Chloe Kelly που πανηγυρίζει το γκολ της με το αθλητικό σουτιέν είναι η φεμινιστική εικόνα της δεκαετίας».

«Δεν ήξερα ποια ήταν η Chloe Kelly πριν από μια ώρα, αλλά τώρα είναι η αγαπημένη μου», έγραψε κάποιος άλλος.

«Το αθλητικό σουτιέν της θα μείνει στην ιστορία για πάντα», έγραψαν σε άλλο tweet.

«Πετάω όλα τα σουτιέν μου με σουτιέν με μπανέλα και τα αντικαθιστώ με αθλητικά σουτιέν από σεβασμό για την Chloe Kelly», έγραψε κάποια άλλη σχολιάστρια.

Ποια είναι η Chloe Kelly

Η Chloe Kelly θα ήταν δύσκολο να αποφύγει το ποδόσφαιρο μεγαλώνοντας. Το μικρότερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας Kelly αγκάλιασε το άθλημα από τη στιγμή που ακολούθησε τα πέντε αδέλφια της στο γήπεδο στο Windmill Park Estate.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές που μεγάλωσαν παίζοντας ποδόσφαιρο», λέει η 24χρονη. «Επαιζα πάντα ποδόσφαιρο με τα αγόρια μόλις μου επιτράπηκε, περίπου στην ηλικία των επτά ετών. Τα αδέρφια μου με έβαζαν στην ομάδα, παρόλο που ήταν μεγαλύτερα και έπαιζαν με τους φίλους τους.

Ήταν τα αδέρφια της προστατευτικά; «Σίγουρα όχι. Πιθανότατα ήταν αυτοί που έλεγαν σε όλους να με χτυπούν πιο δυνατά. Αν ήμουν στο πάτωμα, μου έλεγαν απλά να σηκωθώ.

Ποτέ δεν με λυπήθηκαν πραγματικά επειδή με χτυπούσαν. Νομίζω ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Αν το έκαναν εύκολο, πάντα θα πίστευες ότι όλα θα έρθουν εύκολα στη ζωή και αυτό δεν ισχύει. Έτσι έφτασα εδώ σήμερα.

Ήμουν μία από αυτούς. Κοιτάζοντας πίσω, το εκτιμώ πραγματικά αυτό που γινόταν τότε, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μου άρεσε. Ήμουν λίγο στεναχωρημένη όταν πήγαινα σπίτι και έκλαιγα στην αγκαλιά της μαμάς μου».

Η Kelly παρακολουθούσε τον μεγαλύτερο αδελφό. της Jack και τα τρίδυμα Ryan, Jamie και Martin να παίζουν ποδόσφαιρο στο τοπικό πρωτάθλημα όταν επέστρεφε στο δυτικό Λονδίνο.

«Ο Τζακ λέει ακόμα και τώρα ότι είναι καλύτερος από μένα», λέει η Κέλι. «Σου έχω διδάξει όλα όσα ξέρεις εσύ, αλλά όχι όλα όσα ξέρω εγώ. Τα αδέλφια μου δεν με αφήνουν να παρασυρθώ. Με κρατούν πάντα προσγειωμένη και αυτό είναι σπουδαίο πράγμα».

Τελικά την εντόπισαν σε ένα σχολικό τουρνουά και λίγο αργότερα υπέγραψε με τη γυναικεία ομάδα της Arsenal. Όσο ήταν στον σύλλογο του βόρειου Λονδίνου, την υποστήριζαν τακτικά στους αγώνες οι υποστηρικτικοί γονείς της, ο πατέρας της, Noel και η μητέρα της, Jane.
Και τα τελευταία τρία χρόνια είχε την πρόσθετη υποστήριξη του συντρόφου της, Σκοτ.

Στη συνέχεια αποφάσισε να πάει στην Έβερτον, αρχικά ως δανεική, το 2016.

Η Σίτι, η οποία ήταν πρώτη εκείνη την εποχή, αλλά είδε την Τσέλσι να στέφεται πρωταθλήτρια με βάση τους πόντους ανά παιχνίδι, πήρε την Κέλι τον Ιούλιο του 2020 και στην πρώτη της σεζόν στο Μάντσεστερ εντυπωσίασε, σημειώνοντας 10 γκολ, ενώ μοίρασε και 11 ασίστ.

«Μόλις έμαθα ότι η Σίτι ενδιαφερόταν για μένα, πήγα κατευθείαν. Ανυπομονούσα να ξεκινήσω», λέει η Κέλι.

Έκανε μόνο μία εμφάνιση στο WSL την περασμένη σεζόν, αφού υπέστη ένα σημαντικό τραυματισμό στον προσαγωγό, ο οποίος λίγο έλλειψε να της απαγορεύσει να αγωνιστεί στο Euro αυτό το καλοκαίρι.