Παρότι νωρίς, οι αναφορές για το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη αρχίσει, και οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν πέσει στο τραπέζι. Μέτρα, ταξίδια, σκληροί δείκτες, νέες μεταλλάξεις, όλα μπαίνουν στο προσκήνιο και στοιχειοθετούν τα πιθανότερα σενάρια για το 2022.

Τα σενάρια για το «πότε θα τελειώσει η πανδημία» δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό, με τους επιστήμονες να επιχειρούν να στείλουν αισιόδοξα μηνύματα μεν, αλλά και να προειδοποιούν για τυχόν εκπλήξεις του ιού, συστήνοντας προσοχή και επαγρύπνηση.

Ήδη, από το περασμένο Σάββατο, ο καθηγητής του Johns HopkinsΠαναγής Γαλιατσάτος, έδωσε την πρώτη εκτίμηση για το τέλος της πανδημίας και έκανε σαφή αναφορά για τον 15αύγουστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα μέχρι τότε θα κυλήσουν με το τρίπτυχο μάσκες, τεστ και εμβόλια. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο MEGA:

«Με τα εργαλεία που έχουμε η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες. Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ.»

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε αυτό το κύμα να έρχεται και να φεύγει και ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα», είχε εκτιμήσει από την πλευρά του στο τέλος του 2021, ο Ofer Levy, διευθυντής του προγράμματος εμβολίων του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, ο οποίος είχε μιλήσει στο CNN. «Θα υπάρξουν λιγότερα κρούσματα και πάλι, το επόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα θα δούμε μια έξαρση ιογενών ασθενειών, κορωνοϊών, γρίπης και άλλων».

Αλλά και σήμερα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα (Απόκριες, Πάσχα, καλοκαίρι), επισήμανε ότι και «φέτος θα πάμε στο χωριό» αλλά και ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο.

Πώς θα κυλήσει όμως αυτό το διάστημα; Με μάσκες. «Δεν θα τις πετάξουμε», ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι «θα είναι πολύ καιρό μαζί μας».