Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S). Η μέση θερμοκρασία Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, αναφέρει σε ανακοίνωση.

«Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018. Η θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν αρκετά κοντά στο μέσο όρο, γεγονός που υποκρύπτει πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ηπείρου. Έτσι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, αλλά πιο υψηλές στην ανατολική ενώ θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στις μεσογειακές χώρες.

copernicus

Copernicus: Ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές 

«Στη διάρκεια του καύσωνα στη νότια Ευρώπη, θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου στη Σικελία. Η θερμοκρασία αυτή, αν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η C3S. Το κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε επίσης την Ισπανία και νωρίτερα μέσα στο μήνα την Ελλάδα και την Τουρκία, συνέβαλε στη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, σχολίασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Κλιματική αλλαγή: Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον «θερμότερο» χειμώνα στην ιστορία της

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία καταγράφει τον θερμότερο χειμώνα της με μέση θερμοκρασία 9,8 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή: Η Νέα Ζηλανδία

Ειδικότερα, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον πιο ζεστό χειμώνα στην ιστορία της με τους επιστήμονες να διαμηνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες στο μέλλον. Έως το τέλος Αυγούστου 2021, η μέση θερμοκρασία ήταν 9,8 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας.

Η θερμοκρασία ήταν 1,3 βαθμούς πάνω από τον γενικό μέσο όρο και 0,2 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020. Οι επιστήμονες διατηρούν αρχεία από το 1909, και συμπεραίνουν ότι περισσότεροι «θερμοί χειμώνες» ήταν πρόσφατοι. Ο Nava Fedaeff, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο, δήλωσε ότι εκτός από τις μεγάλες θερμοκρασίες, φέτος υπήρχαν πολύ πιο θερμοί άνεμοι από ό, τι συνήθως και υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αυξήθηκε σημαντικά στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 50 χρόνια.