Το θέμα δημιουργίας ενός ενεργειακού Τειρεσία, με στόχο να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμολογίων όλων των ενεργειακών εταιρειών, έχει μείνει στο περιθώριο, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι το θέμα ξεχάστηκε και ότι τα φέσια που δημιουργήθηκαν από τις μετακινήσεις καταναλωτών από τη μια εταιρεία στην άλλη, θα…παραγραφούν με κάποιο (μαγικό) τρόπο.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του και οι ρυθμίσεις του κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, όπως αυτές έχουν προταθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες εταιρείες, προκειμένου να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, όλες οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί υπόψη της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, πριν τις εκλογές της 21ης Μάϊου, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να μην προχωρήσει το όλο θέμα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όμως, στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι και σήμερα, μελέτησαν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, έκαναν τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις και πέρασαν και τις προτάσεις που κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητες για οφειλέτες και δικαιούχους, με γνώμωνα και την γενικότερη οικονομική κατάσταση των καταναλωτών που δημιούργησαν τα φέσια εκατομμυρίων ευρώ στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχει δε προχωρήσει τόσο η σχετική προεργασία, που, όπως λέγεται, είναι έτοιμη για γρήγορη εφαρμογή, ανάλογα με τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα