Έτοιμη η πρώτη διαστημική κρουαζιέρα- Εκτός ο Τομ Κρουζ. Η αμερικανική εταιρεία Axiom που οργανώνει ταξίδια αναψυχής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παρουσίασε τη λίστα των πρώτων επιβατών, η οποία τελικά δεν περιλαμβάνει τον Τομ Κρουζ.

Η NASA είχε επιβεβαιώσει πέρυσι ότι ο αστέρας του Χόλιγουντ ενδιαφερόταν να γυρίσει ταινία στον ISS. H Αxiom αρνήθηκε να διευκρινίσει αν ο Κρουζ θα συμμετάσχει στην επόμενη τουριστική αποστολή.

«Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» δήλωσε στο Associated Press ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Axiom Μάικ Σουφρεντίνι, πρώην στέλεχος της NASA.

Οι τέσσερις τουρίστες της πρώτης αποστολής θα πληρώσουν εισιτήριο 55 εκατ. δολαρίων ο καθένας για να αναχωρήσουν τον Ιανουάριο του 2022 με πύραυλο της SpaceX. Θα χρειαστούν μία ή δύο ημέρες για να φτάσουν στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, στο οποίο θα παραμείνουν οκτώ ημέρες πριν τελικά επιστρέψουν στη Γη με κάψουλα που θα ανοίξει αλεξίπτωτο και θα πέσει στον ωκεανό.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια, πρώην αστροναύτης της NASA που εργάζεται τώρα στην Axiom. Συνταξιδιώτες του θα είναι ο Αμερικανός κτηματομεσίτης Λάρι Κόνορ, ο Καναδός επιχειρηματίας Μαρκ Πάτι και ο Ισραηλινός επίσης επιχειρηματίας Έιταν Στίμπε, φίλος του Ισραηλινού αστροναύτη Ίλαν Ράμον που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Columbia το 2003.

Οι τέσσερις επιβάτες της Axiom θα συμμετάσχουν στην πρώτη ιδιωτική πτήση στον ISS, δεν θα είναι όμως οι πρώτοι τουρίστες που φιλοξενούνται στο συγκρότημα. Από το 2001 η Ρωσία προσφέρει θέσεις επί πληρωμή στα σκάφη Soyuz που εξυπηρετούν τον σταθμό.

Το τροχιακό συγκρότημα θα μπορούσε να επεκταθεί στο μέλλον με μονάδα φιλοξενίας τουριστών που σχεδιάζει η Axiom για το μέλλον.

Μετά τον παροπλισμό του σταθμού, η υπομονάδα της εταιρείας θα παραμείνει σε τροχιά ως διαστημικό ξενοδοχείο.

Διαβάστε εδώ για την εκπαίδευση του Τομ Κρουζ στην NASA