Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εφόδους σε μεγάλες διατροφικές αλυσίδες, εταιρίες καυσίμων, αλλά και πολυεθνικά μεγαθήρια.

Στελέχη της Επιτροπής επιχειρούν να ανακόψουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η μεγάλη ζήτηση τους άνοιξε την όρεξη

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ότι οι αυξήσεις οφείλονται σε εναρμονισμένες πρακτικές ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ταυτόχρονη αύξηση σε μια σειρά προϊόντα τα οποία προωθούνται στην αγορά από διαφορετικούς ομίλους.

Προφανώς η μεγάλη ζήτηση στη διάρκεια της πανδημίας άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να προαναγγέλλουν και νέο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που προβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ότι δήθεν οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες προκλήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης στην Ασία, είναι καθαρά προσχηματικές.

Όπως επίσης και η απόπειρα να αποδοθούν οι ανατιμήσεις στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.