«Ασμένως περιμένουν την επέκταση στο πρόγραμμα Ηρακλής για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα προβληματικά τους δάνεια, να στείλουν σαφές μήνυμα στους επενδυτές», λέει στο Radar.gr πηγή του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του θέματος.
Καθώς η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 14δισεκ ευρώ (7+7), η Alpha Bank μία τιτλοποίηση της τάξης των 8 δισεκ ευρώ, η Eurobank τιτλοποίηση περίπου 5 δισεκ ευρώ.
Εξάλλου την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών με την DGComp, ώστε να πάρει την έγκριση από την Κομισιόν για την επέκταση για το πρόγραμμα Ηρακλής, για άλλους 18 μήνες, μέχρι το τέλος του 2022.
Τι θα αφορούν οι νέες τιτλοποιήσεις για το πρόγραμμα Ηρακλής
Οι νέες τιτλοποιήσεις θα αφορούν κατά 25 δισεκ ευρώ τα προβληματικά δάνεια του παρελθόντος, αλλά θα περιλαμβάνουν και τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας, το ύψος των οποίων είναι προς το παρόν άγνωστο. Εκτιμάται ότι το ύψος των νέων τιτλοποιήσεων θα διαμορφωθεί στα 30 με 32 δισεκ ευρώ.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι CEOs κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη, συζητήθηκε το θέμα των τιτλοποιήσεων, οι πλειστηριασμοί, τα moratoria, οι αλλαγές στο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τι θα γίνει με τις αλλαγές του νόμου
Σε ότι αφορά τις αλλαγές του νόμου για το ΤΧΣ, ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι το Φεβρουάριο θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι τροποποιήσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, τις προϋποθέσεις διορισμού μελών στα ΔΣ των τραπεζών, την ευθύνη των μελών ΔΣ του ΤΧΣ. Και παράλληλα θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εταίρους για το ρόλο και το μέλλον του Ταμείου.
Πρόγραμμα Ηρακλής και πλειστηριασμοί
Για τους πλειστηριασμούς ο κ. Ζαββός και οι τραπεζίτες θα έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να βρεθεί λύση και να προχωρούν οι πράξεις εκτέλεσης που αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί (μεταβίβαση και τη διανομή εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων κλπ).
Οι τραπεζίτες ζήτησαν να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες αυτές καθώς «πάγωσαν» μαζί με την αναστολή των πλειστηριασμών.
Για τα moratoria, και πόσα δάνεια θα «γεννήσει» η πανδημία οι τραπεζίτες ανέφεραν πως μία πιο σαφή εικόνα θα έχουν το Μάρτιο, καθώς θα υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για εκείνους τους δανειολήπτες που έχει λήξει το 9μηνο των αναστολών πληρωμής.