Την Deloitte προσέλαβε όπως μαθαίνω η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως ορκωτό λογιστή και ελεγκτή, ώστε να φτάσει σίγουρα στους καταναλωτές η οριζόντια έκπτωση 15% που δεσμεύτηκε η εταιρία να δώσει για το διάστημα έως και το Δεκέμβριο.
Ο έλεγχος των προμηθευτών πάντως δεν αγοράζουν αέριο μόνον από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ έχουν πελάτες όλων των κατηγοριών, πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο οίκο, αφού υπάρχουν μυστικά της εμπορικής τους πολιτικής που πρέπει να μελετηθούν και φυσικά η ανταγωνίστρια ΔΕΠΑ δεν μπορεί ή ίδια να το κάνει.
Για το 2022 ο τρόπος παροχής της έκπτωσης θα αλλάξει, αλλά η Deloitte νομίζω πάλι θα χρειαστεί να βάλει το χεράκι της.
Επίσης μαθαίνω ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές της, ώστε να «κλειδώσει» τον τρόπο τιμολόγησης αερίου για το 2022, με τις τιμές να βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη και με απλές μόνο υποψίες αποκλιμάκωσης τιμών ως σήμερα.
Και εάν με τον αλγερινό προμηθευτή τη Sonatrach έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, τα δύσκολα όμως έρχονται στη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα και τη Gazprom.
Η σύμβαση λήγει μεν το 2026, αλλά κάθε χρόνο γίνονται διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.
Φέτος μάλιστα θα γίνει υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ.
Τέλος με την Τουρκική BOTAS με την οποία η σύμβαση λήγει επίσης σε ενάμιση μήνα, δεν φαίνεται προοπτική ανανέωσης (άλλη μια στεναχώρια για τον ψευτοσουλτάνο τον Ερντογάν!), αφού έχει αρχίσει να έρχεται από πέρυσι αζέρικο αέριο μέσω του TAP, από την Azerbaijan Gas με συμβόλαιο ως το 2044 και μάλιστα κλειδωμένο.