Σε ανανέωση των εκτιμήσεών του για τις καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση τις δορυφορικές εικόνες VIIRS όπως τις παρουσιάζει αυτόματα η πλατφόρμα Forest Fire Information System (FFIS) .
Η καμένη έκταση για την περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια (76.150 στρέμματα).Την ίδια ώρα, η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (197.940 στρέμματα).
Ξεπερνούν τα 350.000 καμένα στρέμματα
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αυτό αλλάζει την αρχική προκαταρκτική εκτίμηση για 350.000 στρέμματα.
Το ΕΑΑ υπογραμμίζει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.
Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας Forest Fire Information System μπορεί κανείς να δει και συγκριτικά στοιχεία από το 2018 έως και σήμερα, καθώς και στοιχεία για το είδος της βλάστησης που έχει καταστραφεί.
Συγκεκριμένα, επιλέγοντας κανείς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βλέπει ότι το 2018 είχαν καεί 109.890 στρέμματα, το 2019 54.040 στρέμματα και το 2020 83.610 στρέμματα.
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο
Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 καταγράφει σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).
Λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα στις κατοικημένες και μη περιοχές, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται στα βορειοανατολικά.
Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».
Τα στοιχεία για τα σωματίδια προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.