Να χρηματοδοτήσει με 15 δις ευρώ νέα δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις την τριετία 2022-2024 είναι ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας και παράλληλα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για περιορισμό του δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 3% μέχρι το 2024.

Τα παραπάνω ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διεθνείς αναλυτές μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021.

Και ακόμα υπογράμμισε πως η Εθνική τράπεζα θα διανείμει μέρισμα για την χρήση του 2022.

Ενώ όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις του πολέμου απάντησε πως η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Και δεν παρέλειψε να επισημάνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή ανησυχία για αύξηση των κόκκινων δανείων από την κρίση.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της ΕΤΕ ανέφερε πως η Εθνική συνεχίζει στην κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων ώστε το απόθεμα να διαμορφωθει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2022 από 2,1 δισ. το 2021, που θα οδηγήσει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί κάτω του 3% μέχρι το 2024.

Η τράπεζα έχει στόχο νέες εκταμιεύσεις 5 δις ευρώ το χρόνο για την τριετία 2022-2024 και καθαρή πιστωτική επέκταση κατ΄ ετος 1,5 με 2 δις ευρώ.

Το «όχι» των επιχειρηματιών για Μυλωνά!

Ενώ όταν ρωτήθηκε για το ύψος του μερίσματος ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως «θα ξεκινήσουμε σεμνά και ταπεινά».

Στόχος της τράπεζας είναι και αύξηση 10% το χρόνο των εσόδων από προμήθειες, και για να το πετύχει εστιάζει στην ενίσχυση της δραστηριότητας της στις σταυροειδείς πωλήσεις, την είσοδο της σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως τα επενδυτικά και οι τραπεζοασφάλειες.

Ακόμα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας συνεχίζει να επενδύει στο τεχνολογικό κομμάτι και στην ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού προκειμένου να πετύχει μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε αναφορά και στην θετική επίπτωση στα κεφάλαια και την κερδοφορία της τράπεζας από την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και την πώληση του δικτύου αποδοχής καρτών στην αμερικανική εταιρεία EVO.

Και καθώς διανύουμε περίοδο έντονης αβεβαιότητας στις αγορές άντλησης κεφαλαίων θα εξαρτηθεί πότε η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολογιακών ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Για την γεωπολιτική κρίση υπογράμμισε πως η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία και τόνισε πως οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι έμμεσες και προέρχονται κυρίως από την αύξηση του πληθωρισμού και τις υψηλές τιμές ενέργειες που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών. Ενώ όπως είπε μεγάλο μέρος από τις αρνητικές επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση.

ΕΤΕ: Κέρδη 867 εκατ. ευρώ το 2021