Νέα τιτλοποίηση ύψους 1,5 δις ευρώ ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, ενώ η τιτλοποίηση  Frontier των 6,1 δις ευρώ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και το 2022 ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων θα περιοριστεί στο 6%.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες το απόγευμα ο CEO Της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Όπως είπε «η  Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση», σημειώνοντας πως η τράπεζα έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο δεσμευτικό στόχο της υποχρέωσης διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) με το «πράσινο» ομόλογο υψηλής εξασφάλισης, και  παράλληλα, προγραμματίζει νέες εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της ΕΤΕ είναι αρχής γενομένης από φέτος 5 δις ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2023.

Τα προβληματικά δάνεια περιορίστηκαν στα 4,1 δις ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2021. Και σύμφωνα με τον ίδιο τα νέα «κόκκινα» υπολογίζονται στα 1,4 δις ευρώ με τα 600 εκατ ευρώ ν προέρχονται από δάνεια που «σκάνε» μετά την έξοδο τους από τα μορατόρια.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς ποσοστό μικρότερο του 7% των δανειοληπτών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης  εμφανίζουν καθυστέρηση (πάνω από 30 ημέρες) και το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες -κατακόκκινα δηλαδή-είναι μικρότερο του 2%.

Ειδικότερα:

-Στο «Γέφυρα 1»  έχουν μπεί στεγαστικά  ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με το  40% αυτών ήταν  προηγουμένως σε μορατόρια.

-Στο «Γέφυρα 2» υπήρξαν 30.000 αιτήσεις για δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια.

-Στα προγράμματα διευκόλυνσης της Εθνικής  έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 300 εκατ ευρώ, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Εθνογέφυρα» που προσφέρει για 12 μήνες  δυνατότητα πληρωμής του 50% της δόσης έχουν ενταχθεί δάνεια, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Και σε προγράμματα αναβολής δόσεων έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 190 εκατ. ευρώ κυρίως από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τέλος ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 

Η Εθνική, τα «γραφεία τύπου» και η ΑΜΚ