Τρεις συναλλαγές

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τις τρεις συναλλαγές που έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα, το Frontier II, τη συμφωνία με την EVO για το δίκτυο των POS και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση των «κόκκινων» δανείων καθώς και στην συμπεριφορά των δανείων που βγήκαν από τα μορατόρια.

«Η τιτλοποίηση Frontier II θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια ύψους 1 δις ευρώ –και όχι 1,5 δις ευρώ που προβλεπόταν αρχικά- και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία με την αμερικανική EVO Payments για το δίκτυο των POS, την οποία χαρακτήρισε ως «έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίκτες σε αυτό τον τομέα». Και μάλιστα σημείωσε πως η πώληση του τομέα του acquiring των καρτών δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης των κεφαλαίων.

«Η αξία της συμφωνίας με την EVO Payments είναι περισσότερο σημαντική ως προς την συμμαχία και λιγότερο για τα κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει το 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και αυτό θα αποφέρει οφέλη και έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε.

Παύλος Μυλωνάς

Μεγαλύτερα κέρδη το 2022

Σε ότι αφορά την υπόθεση με το CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί το 2022 και σημείωσε πως η τράπεζα θα καταγράψει το επόμενο έτος ισχυρότερη κερδοφορία. Ακόμα ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως η τράπεζα περιόρισε το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3,7 δις ευρώ, από 6,4 δις ευρώ ένα χρόνο πριν με το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις στο 70%. Από τα 3,7 δις ευρω το 1/3 είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών.

Η Εθνική ενίσχυσε τα καθαρά κέρδη κατά 66% φτάνοντας τα 767 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 49% ήταν και τα οργανικά κέρδη στα 341 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η τράπεζα πέτυχε εντυπωσιακή μείωση εξόδων περιορίζοντας κατά 15% τις δαπάνες προσωπικού και κατά 8% το λειτουργικό κόστος σε ετήσια βάση.

Για την συμπεριφορά των δανειοληπτών που είχαν ενταχθεί σε moratoria, είπε πως είναι καθησυχαστική, καθώς ποσοστό κάτω του 4% βρισκόταν σε καθυστέρηση πάνω των 90 ημερών στα μέσα Νοεμβρίου 2021, 11 μήνες μετά τη λήξη των εν λόγω προγραμμάτων. Τα κρατικά προγράμματα επιδότησης δόσης δανείου, τα επιλέξιμα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 40% είχε ενταχθεί σε moratoria μέχρι το τέλος του 2020.

Δάνεια

Περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε υπόλοιπα στεγαστικών δανείων (Γέφυρα Ι) και 800 εκατ. ευρώ υπόλοιπα δανείων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Γέφυρα ΙΙ). Τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ παραμένουν περιορισμένα και διαμορφώνονται σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν σε πελάτες εταιρικής τραπεζικής.

Η «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη δόση 50% σε πελάτες της λιανικής αφορά σε δάνεια, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα step up για τους εταιρικούς πελάτες, ήτοι την αναστολή καταβολής των δόσεων, «αγγίζει» τα 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τον τομέα του τουρισμού.