Την doValue φέρεται να… έχρισε ως νικητή στη «μάχη» για το project Frontier το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Πιο αναλυτικά, το δ.σ. στη σημερινή του συνεδρίαση δέχτηκε εισηγήσεις από την διοίκηση της τράπεζας να εγκρίνει το σχήμα doValue-Fortress-Bain ως τον πλειοδότη της τιτλοποίησης, ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ, επικυρώνοντας εντέλει μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα μήνα, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν, η doValue, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Καλαντώνη, από κοινού με Fortress και Bain Capital εμφανίζονται να είναι αυτοί που θα αναλάβουν την διαχείριση των περίπου 190.000 δανείων του Frontier (εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά, το 1,1 δισ. ευρώ σε μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα σε καταναλωτικά), τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το τίμημα να υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για το project Frontier είχαν εκφράσει, τόσο η Intrum του Γιώργου Γεωργακόπουλου, όσο και οι Cepal του Αρτέμη Θεοδωρίδη με την Davidson Kempner και Qquant του Ορέστη Τσακαλώτου με την Carval.
Με βάση στοιχεία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Octane, η Cepal φέρεται να έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, η Intrum 27 δισ. ευρώ, η doValue 26 δισ. ευρώ και η QQuant 12 δισ. ευρώ.
Όπως, ωστόσο, σημειώνει η εταιρεία, τυχόν αποκλίσεις – είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω – οφείλονται αφενός, σε double counting και αφετέρου, σε σχέσεις master-subservicing, δεδομένου ότι πάγια τακτική των servicers είναι να μην γνωστοποιούν τα ακριβή κεφάλαια που διαχειρίζονται.
Με την απόκτηση του Frontier, λοιπόν, η doValue αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, κατακτώντας την πρώτη θέση.
Η doValue συμπλήρωσε προσφάτως έναν χρόνο αυτόνομης δραστηριότητας και δύο χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας παράσχει αναστολή πληρωμών για δάνεια, ύψους έξι δισ. ευρώ σε περίπου 90.000 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ σε εφαρμογή των κρατικών προγραμμάτων στήριξης 26.000 πελάτες της εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» για δάνεια σχεδόν δύο δισ. ευρώ.
Το ύψος της επιδότησης μέχρι σήμερα για τα δάνεια αυτά αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 20.000 πελάτες έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για δάνεια πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μέσα στο 2020 προχώρησε σε ρυθμίσεις 45.000 δανείων, ύψους σχεδόν τρία δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο α’ πεντάμηνο του 2021 ρυθμίστηκαν άλλα 25.000 δάνεια, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, συνολικά για σχεδόν 70.000 πελάτες. Ειδικά για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, ο servicer κατάφερε να «θεραπεύσει» και να καταστήσει και πάλι εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.